It's so Bordeaux ...

It's so Bordeaux ...

“It’s so Bordeaux …” Die uitspraak hoorde ik vaak tijdens de stadswandeling met gids Bruno door de wijk Saint-Pierre met de mooie pleintjes, historische gebouwen en vele restaurantjes en terrassen. Hier vind je ook het bekende beeld van Bordeaux, de Place de La Bourse met de beroemde Miroir d’eau of wel waterspiegel.

Het is prachtig te zien hoe de waterspiegel langzaam ontstaat, er vervolgens mist optrekt en het proces van voren af aan begint. Het was niet geheel het plan van de architect maar bij mooi weer wordt deze waterspiegel ook gebruikt als groot pierebad. Voor de kinderen, om pootje te baden maar ook te dansen … it’s so Bordeaux!

Bordeaux, werelderfgoedstad

Met de komst van een nieuwe burgemeester eind vorige eeuw waaide er een nieuwe wind door de stad. De binnenstad werd autoluw gemaakt, tramlijnen met ondergrondse leidingen aangelegd en de pakhuizen aan de rivier werden grotendeels verwijderd zodat de stad direct aan de rivier kwam te liggen. En het meest belangrijke besluit: de eigenaren van de historische panden werd vriendelijk verzocht hun gevels schoon te maken. Het mag een prestatie van formaat genoemd te worden dat dit is gelukt binnen 10 jaar. Vrijwel alle gevels zijn schoongemaakt!

Af en toe zie je nog een donkergrijs/zwart gebouw tussen de ‘blonde’ gebouwen. Deze schoonmaakactie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de Unesco-kwalificering als werelderfgoed in 2007.

Door de handel met de koloniën en de wijnhandel kende Bordeaux zijn gouden eeuw in de 17e eeuw. De gebouwen uit deze en latere eeuwen vormen een opvallend harmonieus geheel. Na Parijs heeft deze havenstad de meest beschermde gebouwen van Frankrijk; Bordeaux wordt dan ook wel Petit Paris genoemd. De kathedraal en twee basilieken staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en daarnaast zijn er maar liefst 347 geregistreerde historische gebouwen te bewonderen. Bezoek zeker het Grand Théatre, Palais Rohan en Palais de la Bourse, meesterwerken uit de 18e eeuw.

Bordeaux, great wine capital

Wie Bordeaux zegt, denkt aan wijn. Niet verwonderlijk als een van de Great Wine Capitals en omgeven door de wijngaarden. Bezoek zeker het Cité du Vin aan de Garonne, met de bijzondere architectuur van een swirl in je wijnglas. Je kan hier een paar uur doorbrengen maar ook een hele dag. Naast de permanente expositie is er namelijk een wisselende expositie en zijn er workshops en culturele evenementen. De permanente expositie begint met een tour langs de bekende en minder bekende wijnregio’s in de hele wereld. Zo komen de Douro, Mittelrhein en Stellenbosch langs maar ook Lanzarote, Okanangan Valley in Canada en de Yamanashi wijngaarden in Japan.

Naast informatie over de wijnproductie en de geschiedenis is er een Buffet van de Zintuigen, kan je experts ‘ontmoeten’ uit diverse wijnregio’s en je wijnkennis testen. Alles met veel video’s en interactief met een audio guide in verschillende talen (ook Nederlands). Verder vind je in het Cité du Vin een wijnbibliotheek met 1200 wijnboeken, panoramarestaurant en de Belvédère op de 8e verdieping. Hier kan je een van de 20 wijnen uit verschillende wijnregio’s proeven terwijl je geniet van het uitzicht op de stad. Op de begane grond is de wijnkelder met wijnen uit meer dan 70 landen. Zelfs wijnen uit Zweden en Namibië maar helaas was het vakje met het Nederlandse vlagje leeg.

Bordeaux ademt wijn en overal in de stad vind je wijnwinkels en wijnbars. In Bar à Vin, gevestigd op de begane grond van het Maison du Vin de Bordeaux vlakbij het Grand Théatre, kan je vele wijnen uit de Bordeaux proeven. Wit, rood, rosé, droog, zoet of bruisend. Deze wijnbar is een van de wijnbars van de Urban Wine Trail.

Feesten rondom wijn

Het hele jaar door zijn er feesten waar lekker eten en wijn centraal staat. Zo is het bekendste feest rondom wijn de Bordeaux Fête le Vin. Langs de Garonne vindt dit gigantische wijnfeest om het jaar in juni plaats met alle wijnen van de Aquitane. Meer dan twee kilometer wijn en lekker eten langs het water! In 1998 begon het als een puur wijnfeest maar inmiddels biedt het wijnfeest ook andere specialiteiten uit de streek.

In mei wordt het Weekend des Grand Crus georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux met de mogelijkheid om 110 Grand Crus te proeven. Les Epicuriales is een feest rondom gastronomie in het centrum (half/eind juni) en eind oktober vindt in Chatrons een Wijn & Antiek festival plaats waar je de nieuwe wijnen kunt proeven. In november is het Bordeaux So Good festival met een grote markt met producten uit de Acquitane, kookdemonstraties en kooklessen.

Gastronomie en winkelen

Een specialiteit uit Bordeaux is de Canelé, een soort cakeje met vanillesmaak en een vleugje rum dat gekamareliseerd is aan de buitenkant. Proef ze bij een van de winkels van Baillardran in de binnenstad (o.a. naast het tourist office). Verder vind je in de stad prachtige delicatessenwinkels met foie gras, chocolade, kaviaar en andere delicatessen uit het zuid-westen van Frankrijk.

Quartier des Chartrons, de wijk waar zich vroeger de wijnhandel concentreerde, is nu de wijk voor antiek en curiosa. Aan de rivier vind je hier de outletstores van Quai des Marques en gezellige restaurantjes.

Saint-Pierre is het oude Bordeaux met de vele monumenten, gezellige pleintjes, terrasjes, wijnbars en vele restaurants. Hier vind je ook de winkelstraat Rue Sainte-Catherinemet o.a. Galeries Lafayette. In de wijken die hier naast liggen, Saint-Paul en Saint-Michel, vind je de Basiliek St. Michel met de vlooienmarkt Marché St. Michel en even verderop de overdekte Marché des Capucins (open in de ochtend van di tot zo) met groente, fruit en andere levensmiddelen.

Tip: de City Pass

Een goede manier om Bordeaux te ontdekken is de City Pass. Deze geeft gratis of gereduceerde toegang tot Cité du Vin, monumenten/musea, city tours en gratis openbaar vervoer. De stad per fiets ontdekken kan met eenvoudig met de VCub; overal in de stad zie je de self-service stations waar je een fiets kan pakken en achterlaten. Zeker voor een Amsterdammer die het centrum sinds een paar jaar ontwijkt vanwege de toeristen is fietsen in Bordeaux een bijzondere ervaring. Iedereen fietst niet alleen op de fietspaden maar ook op de stoep en winkelstraten en het gaat verbazingwekkend goed.

Vrijwel elk hotel heeft ook een stadsplattegrond waarop de belangrijkste bezienswaardigheden en de tramlijnen staan aangegeven.
Ontdek de omgeving

Ontdek vanuit Bordeaux de wijngaarden in de omgeving. Hier vind je ook een tweetal Unesco erfgoederen; de vestingstad Blaye met de vestingwerken van Vauban en de middeleeuwse stad en wijngebied Saint-Emilion. Meer over het wijngebied rondom Bordeaux …

Saint-Emilion ligt op 1 uur rijden en onderweg kan je nog een stop maken bij Planeté de Bordeaux.

Ten noorden van Bordeaux op 1,5 uur rijden ligt de Charente, bekend om de Cognac, en aan de kust Royan met even verderop het mooie eiland Ile d’Oleron.

Stedentrip of langer blijven?

Maak een stedentrip naar Bordeaux of blijf langer en combineer een bezoek aan de stad met de wijngaarden van de streek Bordeaux en/of de Cognac-streek. Bekijk de mogelijkheden!

Stedentrip naar Bordeaux ...