Wijn op Cyprus, eiland van de liefde

Wijn op Cyprus, eiland van de liefde

Wie aan bestemming voor een wijnreis denkt, denkt niet direct aan Cyprus. Op dit eiland wordt echter al eeuwen lang goede wijn geproduceerd en zijn er zelfs wijnroutes. Maar liefst zes! Met de vele cultuurschatten, de prachtige natuur, de verschillende wijngebieden en uiteraard strand en zon is Cyprus niet alleen het eiland van liefde maar ook een heerlijke bestemming voor een afwisselende winebreak!

Eeuwenoude traditie

De Cypriotische wijnbouw gaat terug tot de oude Griekse, Romeinse en Egyptische tijd en is altijd erg belangrijk geweest voor het lokale leven. Op oude munten die zijn gevonden in Paphos staat aan één zijde een wijnrank afgebeeld, een bewijs dat wijn een belangrijke bron van inkomsten was op het eiland. Ook zijn er in Paphos mozaïekvloeren gevonden in het Huis van Dionysos, de god van de wijn. De oudste wijn op Cyprus is de zoete dessertwijn Commandaria, die al sinds de 11e eeuw onder dezelfde naam wordt geproduceerd. Deze wijn wordt nog steeds volop gedronken en is bij toeristen zeer populair als souvenir.

Wijngebieden

De belangrijkste wijngebieden liggen op de zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte en ten noorden van Paphos. U kunt in kloosters en kleine wijnhuizen de lokale wijnen  proeven, onder andere in Omodos, Vasa, Arsos en Kathikas. De klassieke druiven van Cyprus zijn de Mavro, Xinisteri, Opthalmo en Muscat-variëteiten. Deze druiven geven krachtige, sterke wijnen. Om het aanbod aan lokale wijnen te vergroten, zijn er ook fruitige, zachte wijnen van Europese stammen verkrijgbaar, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Palomino.

Wijnfestival

Traditiegetrouw vindt eind augustus/begin september in Limassol het wijnfestival plaats. De eerste keer in 1961 en is sindsdien een begrip geworden voor de inwoners maar ook toeristen. Tijdens het festival worden allerlei festiviteiten georganiseerd die te maken hebben met wijn, zoals lezingen, bezoeken aan wijnboerderijen en natuurlijk vooral veel gratis proeverijen.aast dit festival zijn er meerdere kleinere festivals in september en oktober. 

Wijnroutes

Op Cyprus zijn zes wijnroutes uitgestippeld. Van west naar oost (tussen de Akamas en Limassol); Laona-Akamas, Vouni Panagias-Ambelitis, Diarizons vallei, Krasochoria, Commandaria en Pitsilia.

Vanaf het bekende Paphos voert de Laona-Akamas route langs wijngaarden met vooral de Xinisteri-druif die zorgt voor waarschijnlijk de beste witte wijnen van Cyprus. In Paphos start ook de Vouni Panagias-Ambelitis route waar naast wijnen van de Xinisteri-druif ook wijn van de Martheftiko-druif en Mavrod-druif worden gemaakt.

Limassol is de startplaats van 3 routes, de Krasochoria, Commandaria en Pitsilia.

Bijna alle Cypriotische wijngaarden zijn kleine familiebedrijfjes die je graag ontvangen voor een rondleiding en proeverij.

Wijnreis naar Cyprus

Verblijf aan de kust, in het binnenland of maak een rondreis en leer het echte Cyprus kennen!

Neem contact op voor de mogelijkheden.

Koop nu 6 flessen Salentein Barrel Selection voor slechts €75 en

maak kans op een diner voor 4 op landgoed de Salentein!

Deze actie is tot 5 november 2023.