Hennessy vol traditie

Hennessy vol traditie

In 1765 werd dit cognachuis opgericht door Richard Hennessy, een Ierse officier die diende in het leger van Louis XV. In de jaren die volgden is een cognachuis ontstaan waarbij traditie een grote rol speelt. Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje achter de schermen van het hele proces van cognac maken, de traditie van Hennessy en nog veel meer!

In het in 2016 geopende Visitors Centre begint de rondleiding bij de fotogalerie van degenen die rol spelen bij het gehele proces van Hennessy cognac. Prachtige foto’s van de vatenmaker tot de distilleerder en distributeur die geportretteerd zijn door Anton Corbijn.

Tijdens de korte trip met de rondvaart over de Charente wordt een korte geschiedenis van Cognac verteld en vervolgens kom je meer te weten over de kunst van het cognac maken en de traditie bij Hennesy in het experience center.

Hennessy kelders vol eaux-de-vie

Bijzonder is het bezoek aan de Cognac-kelders met de vele rijen vaten vol eaux-de-vie  die hier vele jaren rijpen. Een deel van de eaux-de-vie verdampt uit de vaten en dat zorgt voor de zwarte schimmel op de muren van de wijnkelders. Als je in Cognac een gebouw ziet met zwarte muren kan je er van uitgaan dat hier cognac werd of wordt bewaard.

In de kelders zijn meer dan 300.000 vaten, een van de grootste voorraden cognac eaux-de-vie ter wereld. Het maken van een vat is puur vakwerk en wordt bekroond met de handtekening van de maker. Op de vaten vind je veel informatie; niet alleen het nummer van het vat, jaar en de naam van de destilleerderij maar ook elke wijziging van het vat zelf. Dit allemaal geschreven in het speciale Hennessy alphabet.

Een tripje naar het Paradijs …

In de kelders is een apart afgesloten deel waar de eaux-de-vie worden bewaard die gebruikt worden voor de Hennesy Paradis. In vaten en rieten manden. In 1979 werd de Paradis voor het eerst gecreëerd door de Master Blender Maurice Fillioux. Een sublieme unieke cognac die geblend wordt van de meest exceptionele eaux-de-vie. Sommige zijn wel 200 jaar oud maar in elk geval minimaal 50 jaar; een waar paradijs van eaux-de-vie!

De engelen boven dit deel van de kelder moeten wel bijzonder gelukkig zijn. Uit de vaten verdampt elk jaar een klein percentage van het kostbare vocht en er wordt dan ook wel gezegd dat de engelen boven Cognac extra vrolijk zijn door het hoge alcoholpercentage van cognac.

De Paradis cognac kan je proeven tijdens de Hennessy Exception tour. Het is een ware explosie van smaken in je mond. Het gezegde ‘het is alsof een engeltje op je tong piest’ is hier wel van toepassing. In 2011 werd de Paradis Imperial gecreëerd. Een zeldzame cognac waar bij het blenden een groot deel van eaux-de-vie uit de 19e eeuw wordt gebruikt.

Tasting Committee

Hennessy heeft als enige cognachuis een Tasting Committee. Elke dag om 11 uur komen de zeven leden bijeen om tussen de 50-70 eaux-de-vie te proeven. Om de kwaliteit te waarborgen wordt van elke batch vaten in de kelders elk jaar de eau-de-vie geproefd. Vervolgens wordt besloten of de eau-de-vie gebruikt kan worden of verder moet rijpen; dit eventueel in andere vaten of in een andere kelder. Tijdens de destillatieperiode (van november tot eind maart) wordt elke eau-de-vie die de distilleerderijen aanleveren, beoordeeld door de committee. Hennessy heeft zijn eigen distilleerderij maar werkt ook samen met vele andere, vaak al generaties lang. Zo kom je de naam Yvon vaak tegen in de kelders.

De Tasting Committee heeft een lange traditie; de 8e generatie master blender Fillioux staat nu aan het roer. Lid worden van de tasting committee is geen sinecure; een training van 10 jaar gaat hieraan vooraf. Het is voornamelijk een mannenaangelegenheid maar er is verandering op komst. De eerste vrouw wordt nu opgeleid.

Proeverij en Hennessy Boutique

De tour wordt afgesloten met een proeverij van cognacs en een bezoek aan de Hennessy Boutique. Dit is de enige ter wereld en Hennessy-fans komen speciaal naar Cognac voor deze boutique.

Hennessy cognac cocktails

Cognac is niet alleen voor bij de open haard na het diner. Zo wordt de X.O. in het Verre Oosten gedronken bij het eten en zijn er cocktails met cognac. Probeer de Mai Henny Tai met o.a. Hennessy V.S., Orange Curacao en lime juice of de French 75 met een bubbel, siroop en citroensap.

Boek een tour online

Hennessy biedt diverse tours. Van de Hennessy Signature met een proeverij van de V.S. en V.S.O.P. tot de Hennessy Exception inclusief het proeven van de X.O. en Paradis. Deze tours duren van 1,5 tot 2 uur.

Lees meer over de stad en regio Cognac …

Koop nu 6 flessen Salentein Barrel Selection voor slechts €75 en

maak kans op een diner voor 4 op landgoed de Salentein!

Deze actie is tot 5 november 2023.