Baskenland, walhalla voor foodies en wijnliefhebbers
03/26/2019

Baskenland, walhalla voor foodies en wijnliefhebbers

03/26/2019

Het Baskenland met de bekende steden Bilbao en San Sebastian is een walhalla voor liefhebbers van wijn en lekker eten. San Sebastian is dé stad van de pintxos en heeft de meeste Michelin sterren-restaurants per inwoner. Tussen deze stad en Bilbao vind je de wijngaarden van de witte Txakoli-wijn. Het is een van de kleinste wijnregio’s van Spanje en er is vrijwel geen export. Een goede reden om naar Baskenland af te reizen om deze wijn ter plekke te proeven. En als je daar dan toch bent, bezoek dan ook de andere wijnregio van Baskenland, Rioja Alavesa.

Er zijn vele  redenen om Baskenland te bezoeken …

Drie bijzondere steden

Bilbao, San Sebastian en Vitoria-Gasteiz vormen een driehoek waarvan de eerste twee het bekendst zijn. Bilbao is voornamelijk bekend van het Guggenheim Museum maar bezoek ook zeker het historische centrum Casco Viejo met gezellige barretjes en overdekte markt. De oudste zweefbrug ter wereld, de Bizkaia brug, verbindt Portugulete met Getxo en is Unesco werelderfgoed.

In San Sebastian, met het mooiste stadsstrand van Europa, heet de historische binnenstad Parte Vieja en je vindt hier vele barretjes en restaurantjes voor Pintxos. In de oude vissershaven kan je de lekkerste vis eten bij een lekker glas Txakoli-wijn!

 

Vitoria-Gasteiz ligt in het zuiden van Baskenland en is de poort tot Rioja Alavesa. Een groene stad met gezellig historisch centrum en vanuit hier kan je de zoutpannen van Añana bezoeken.

Zoutvallei van Añana

De zoutvlaktes van Añana zijn een van de oudste zoutfabrieken ter wereld, met meer dan 7.000 jaar oude geschiedenis. Deze zoutvallei is momenteel een van de meest spectaculaire en best bewaarde culturele landschappen in Europa. Het kostbare zout komt uit een oude zee van meer dan 200 miljoen jaar en is volkomen zuiver. De bijzondere kwaliteit van het zout wordt ook erkend door een groot aantal bekende chefs zoals Joan Roca. Deze ambassadeurs hebben hun eigen zoutpan en gebruiken het zout in hun keuken. Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over het maken van zout en maak zeker tijd vrij voor de zoutproeverij!

 

Kust van Baskenland

De kustlijn is 150 kilometer lang met pittoreske vissersdorpjes, stranden en prachtige vergezichten. Bermeo, Getxo en Ondarroa zijn bekende vissersplaatjes en je hebt keuze uit 28 stranden. Tussen Bakio en Bermeo ligt een van de meest bekende plekken, San Juan de Gaztelugatxe. Dit eiland met kerk, ook bekend van Games of Thrones, is te voet te bereiken. Het is een flinke wandeling van 2 uur met een trap van 241 treden!

De ruige kust is een paradijs voor surfers en Mundaka is beroemd om de golven die een van de best ‘linksdraaiende’ zijn in Europa. Urdaibai, een door Unesco erkend biosphere reserve, is een prachtig natuurgebied met een grote variëteit aan vogels. Langs de kust vind je ook Txakoli-wijngaarden.

 

Txakoli-wijnen van de inheemse Hondarribi Zuri druif

De Txakoli-wijn wordt geproduceerd aan de kustlijn van Baskenland en in de regio Getaria en Alava. Deze ligging en klimaat zorgt voor frisse wijnen die uitstekend passen bij vis en schelp- en schaaldieren. Bezoek een van deze wijnboeren voor een rondleiding met proeverij. Een bijzonder wijnhuis is die van Gorka Izagirre. Zijn buren zijn een 1* en 3* Michelin-restaurant die uiteraard ook zijn wijnen schenken.

 

Rioja Alavesa in zuiden van Baskenland

De Txakoli is niet de enige wijn die geproduceerd wordt in Baskenland. Op een uur rijden van Bilbao ligt Vitoria-Gasteiz en dit is de poort tot een van de drie Rioja wijnregio’s: Rioja Alavesa. Ontdek de wijngaarden door het volgen van de wijnroute, bezoek het pittoreske Laguardia omgeven door wijngaarden en proef vooral de heerlijke wijnen! Je vindt in deze streek vele wijnhuizen rond het pittoreske wijndorp Laguardia. Bekende wijnhuizen zoals Marques de Riscal maar ook minder bekende en bijzondere wijnhuizen.

 

Word schapenhoeder voor een dag …

Baskenland heeft prachtige natuurparken waar de schapen nog worden gehoed. De melk wordt gebruikt voor de Idiazabal. Deze kaas kan je zelf leren maken tijdens een workshop op een van de schapenboerderijen.

 

En als we ons best doen, zijn er ongetwijfeld meer redenen om Baskenland en de Rioja te bezoeken. Neem contact met ons op voor een voorstel op maat!