Wijnreizen Zwitserland

Wijnreizen Zwitserland

Het bergachtige Zwitserland is geen groot wijnland maar de wijngaarden zijn vaak prachtig gelegen zoals de wijngaarden van Lavaux aan het meer van Genève. De Zwitsers drinken het grootste deel van hun wijn zelf. Slechts 1% van de productie wordt geëxporteerd. Je moet er dus wel heen om de Zwitserse wijn te ontdekken!

Terrasses de Lavaux

Lavaux, hoog boven het meer van Genève, is met 800 hectare het grootste samenhangende wijnbouwgebied van Zwitserland. Sinds 2007 staat deze wijnregio op de lijst van Unesco Werelderfgoed vanwege de op de helling gebouwde terrassen. Met de Train des vignes rijd je in twaalf minuten van Vevey langs de diepgroene wijnranken omhoog naar Puidoux-Chexbres. In de kleine plaatsjes kan men proeven van wat hier groeit: proeverijen zijn er in bijna alle kelders. 

Er gaat een voetpad van 32 kilometer door deze wijnterrassen vanaf Lausanne-Ouchy naar Chateau de Chillon en ook voor fietsers is dit een waar paradijs. In Rivaz is het Lavaux Vinorama, een centrum met meer dan 250 wijnen waar elke week een selectie te proeven is waaronder de unieke Chasselas of Plant Robert.

Ticino, toegangspoort tot zuiden

Deze streek met bekende plaatsen als Locarno en Lugano grenst aan Italië en de Italiaanse invloeden zijn vanzelfsprekend voelbaar. Naast regionale specialiteiten als kastanjes, kaas en rijst is deze regio bekend om de Merlot.

Aan het eind van de 19e eeuw moesten ook de Tessiner wijnboeren hulpeloos aanzien hoe de wijnluis haast alle wijnranken in de regio vernietigde. Na veel mislukte pogingen om een sterkere druivensoort te kweken, probeerde men het uiteindelijk in 1906 met de Merlot-druif uit Bordeaux. Deze paste zich uitstekend aan het klimaat in Ticino aan. 

Naast rode en rosé wijnen worden er van deze druif ook witte wijnen gemaakt. Deze Merlet Bianco wordt geproduceerd door zachte persing van de Merlot druif. Vervolgens worden deze wijnen in vaten gerijpt en krijgt de wijn een strokleur.

Hoogst gelegen bergdorp

Het plaatsje Visperterminen in Wallis staat bekend om zijn wijnberg, waarop op 650 tot 1150 meter boven zeeniveau op succesvolle wijze bijzondere wijnen geproduceerd worden. Zoals bijvoorbeeld de “Heida Visperterminen”, een bijzonder kruidige witte wijn, die uit een oude druivensoort met dezelfde naam geperst wordt.

Deze druiven houden van de licht kalkhoudende klei- en zandgrond, de sterke zonnestralen en de hoogte van dit aanbouwgebied. 

Ontdek Zwitserland per trein

Een geweldige manier om de schoonheid van Zwitserland te ontdekken is een treinreis. Door het land rijden speciale panoramatreinen om zo veel mogelijk te kunnen zien.

Door de wijngaarden van Lavaux rijdt de Train des Vignes maar er is ook een Chocolade trein! Deze start in Montreux aan het Meer van Genève en gaat omhoog naar Gruyères waar de heerlijke Cailler-chocolade gemaakt wordt en waar ook de fameuze Gruyèrekaas vandaan komt.

Vanuit Montreux vertrekt ook de Golden Pass Line naar Luzern maar er zijn meer mooie routes. Bijvoorbeeld van Montreux via Visp naar Zermatt of de Gotthard Panorama Express. Deze gaat vanuit het hart van Zwitserland over het historische Gotthard-panoramatraject naar het mediterrane Noord-Italië. Deze treinreis is inclusief een historisch stoomschip voor een tocht over het Vierwoudstedenmeer een tocht over het Vierwoudstedenmeer aan boord van een historisch stoomschip .

Voorstel ontvangen?

Een paar dagen of langer op WineBreak?

Vorig jaar heb ik een leuke winebreak samengesteld voor vaste klanten met o.a. verblijf in Lausanne in de wijnregio Lavaux tijdens het wijnfeestenseizoen.

Neem contact op voor een voorstel. Voor zowel individuele reizigers als kleine groepen.