Wijnreizen Duitsland - Moezel

De romantische Moezel

De rivier de Moezel voert door het oudste wijngebied van Duitsland van Trier naar Koblenz. Kenmerkend zijn de steile, veelal terrasvormige wijngaarden. Bij het toeristische Cochem zijn de hellingen het steilst; het werken in de wijngaarden hier is een waar huzarenstukje. Omdat hier vaak alleen maar terrassenbouw mogelijk is, wordt dit deel van de Moezel wel de Terrassenmoezel genoemd.


De Romeinen ontdekten 2000 jaar geleden al dat de beschutte hellingen van het Rheinische Schiefergebirge zeer geschikt waren voor wijnbouw. De grondsoort is in dit gebied met name leisteen, de ideale bodem voor de Riesling-druif die hierdoor een mineraal-karakter krijgt. Zestig pro cent van dit gebied is beplant met deze druif.


Maak zeker een fietstocht langs de Moezel en stop onderweg bij een van de vele wijndorpen. De Mosel-Radweg is een van de bewegwijzerde fietsroutes in het gebied van de Moezel en is 275 kilometer lang. Ook voor wandelaars is dit een mooie regio. Er zijn diverse wandelroutes zoals de Moselsteig, een 375 km wandelroute die verdeeld is in 24 etappes.

Met wijndorpen zoals

Traben-Trabach, bekend om de Jugendstilgebouwen maar ook om de ondergrondse kerstmarkt in de wijnkelders.

Het middeleeuwse centrum Bernkastel-Kues met de vakwerkhuizen is zeker een bezoek waard. Slenter door de straatjes en stop bij een van de weinstuben voor een glas Riesling.

Trier, de oudste stad van Duitsland met de oudste wijnkelder en de vele gebouwen uit de Romeinse periode zoals de Porta Negra, kathedraal en thermen.

WineBreaks aan de Moezel

Boutique Hotel Altes Pfarrhaus - Ernst

Dit charmante hotel ligt tussen de wijngaarden aan de Moezel in omgeving van Cochem.

Met restaurant en terras. Ontdek de omgeving op de fiets. Hotel biedt fietsstalling. In dorp ook watersportfaciliteiten.

Arrangementen vanaf € 140 p.p.

Goldene Traube Traben-Trarbach

Dit familiehotel met bar en zonneterras is centraal gelegen in het leuke Traben-Trarbach.

Ontdek de wijnhuizen in de omgeving en wandel of fiets door de wijngaarden. Fietsen zijn te huur bij het hotel.

Verblijf hier vanaf  € 74 p.p.

winebreak moezel

Dinerarrangement in Neumagen-Dhron

In het oudste wijndorp van Duitsland, Neumagen-Dhron, ligt Hotel Restaurant Lekker.

Dit kleinschalige hotel biedt o.a. fietsverhuur en op 100 meter vind je het historisch centrum. Maak een rondvaart met het Romeins wijnschip. 

4-daags dinerarrangement vanaf € 229 p.p. 

Wijnarrangement tussen Luxemburg en Trier

Vlakbij de grens op 15 km van Trier en 20 km van Luxemburg ligt Johannishof Wein-Café & Gästehaus. Proef hier de wijn uit de eigen wijngaard! O.a. 3-daags wijnarrangement incl. 1x diner incl wijn. Vanaf € 194 p.p.

Hotel & Weingut Karlsmühle vlakbij Trier

Dit hotel ligt vlakbij de Moezel in Mertesdorf. Op verzoek zijn er in de wijnkleder wijnproeverijen met o.a. sekt. Heerlijke locatie voor fiets- en wandetochten Trier ligt op ca. 8 km. O.a. 3- daags dinerarrangement vanaf € 179 p.p.

Fietsen langs de Moezel

Een fietstocht maken langs de Moezel, met eventueel ook de Saar? Het landschap is prachtig met de wijngaarden, mooie dorpen en burchten. Er is een 6/7-daagse fietstocht vanaf Trier naar Koblenz. Vanaf € 460 p.p.

Wijn & Wellness in Trier

Ontdek deze oudste stad van Duitsland tijdens een verblijf in Park Plaza Trier met wellnesscentrum in Romeinse stijl. Vlakbij de Hauptmarkt, een van de mooiste pleinen van Duitsland met gezellige terrasjes en de  Dom.

Hotels en andere accommodaties aan de Moezel

Booking.com