Wijnreizen Duitsland - Pfalz

De Pfalz, het Toscane van Duitsland

De Pfalz is een streek met een mild klimaat en een landschap dat doet denken aan Toscane met de glooiende wijnheuvels en uitgestrekte bossen. Ten oosten van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald strekt de Pfalz zich uit. Met oneindige wijngaarden, pittoreske wijndorpen, burchten, fruit- en amandelbomen en de kastanjerijke bosranden geven dit gebied een mediterraan vleugje. De bergketen beschermt de wijn- en boomgaarden tegen slecht weer en tegelijkertijd zorgen het Pfälzerwald en het Natural Park voor een unieke biosfeer. Ook zorgt de Rijnvallei aan de oostelijke kant voor een constante toevoer van warme lucht uit het zuiden. Deze klimaatcondities zorgen ervoor dat hier niet alleen druiven goed gedijen maar ook vijgen, kiwi's en zelfs citroenen. Niet voor niets wordt deze regio ook wel de tuin van Duitsland genoemd.


Er wordt wel gezegd dat uit de Pfalz de beste Duitse wijnen vandaan komen. De meer dan 100 miljoen druiven gedijen goed in het milde klimaat met circa 220 zonnige dagen en matige regenval. Dit gecombineerd met een rijke voedingsbodem die vooral bestaat uit rode zandsteen maar ook basalt, kalksteen, leisteen en klei zorgen voor heerlijke wijnen. In de wijndorpen zijn er volop Weinstuben en Vinotheken om deze wijnen te proeven en te kopen.


In de maanden september en oktober kan je de nieuwe wijn, de Federweiβer proeven in een van de gezellige wijnlokalen. Deze troebele wijn wordt traditioneel begeleid met een stukje Zwiebelkuchen.

Wijn en ...

de oudste wijnroute ter wereld; volg de 85 km lange Deutsche Weinstraße.

Beroemd is de amandelbloesem aan de Duitse Weinstraße met festivals en roze verlichte gebouwen. Uiterlijk in maart gaat de amandelbloesem in bloei; de start van het voorjaar! 

Bad Dürkheim is bekend om het grootste wijnvat en het grootste wijnfeest ter wereld, de Dürkheimer Worstmarkt.

Deidesheim is een van de grootste wijndorpen in de Pfalz en staat bekend om haar bijzondere wijnen als Paradiesgarten en Herrgottsacker.

Het gehele jaar door zijn er feesten in de Pfalz met wijn en regionale specialiteiten in de hoofdrol. De Pfälzer houden van een feestje!

WineBreaks in de Pfalz

Parkhotel Landau

Verblijf in dit moderne 4* hotel op loopafstand van het centrum. Met wellnesscentrum en brasserie Wein & Dein met regionale specialiteiten en wijn.

Arrangementen zoals 3-daags half-pension arrangement vanaf € 245 p.p.

Leinsweiler Hof

Overnacht tussen de wijngaarden in dit 4* hotel met wellnesscentrum en prachtig uitzicht vanaf terras maar  ook buitenzwembad. Ook verhuur van fietsen. Arrangementen zoals 3-daags half-pension arrangement vanaf € 249 p.p.

Gutshof Ziegelhütte

Dit 3* hotel is een prima hotel als startpunt voor wandelingen. Zo begint de Pfälzer Weinsteig hier.

Ook met wellness en restaurant met lokale specialiteiten.

Arrangementen zoals 3-daags half-pension arrangement vanaf € 190 p.p.

Wijn & Wellness

In de Pfalz liggen 2 kuuroorden; Bad Bergzabern in het zuiden en Bad Dürkheim in het noorden.

Verblijf  hier in het Kurpark Hotel met wellnesscentrum gelegen in het centrum aan het mooie kuurpark. O.a. 3-daags Romantisch arrangement.

Meer hotels aan de Duitse Wijnroute

Booking.com