Wijnreizen naar Zuid-Tirol/Alto Adige

Zuid-Tirol voor wijn, gastronomie en wellness

In het noorden van Italië aan de grens met Oostenrijk ligt de regio Trentino-Alto Adige, bestaande uit twee provincies: Trentino en Zuid-Tirol of Alto Adige. Zuid-Tirol is 2-talig maar men spreekt er met name Duits. Tot 1919 was deze regio namelijk onderdeel van Oostenrijk en dit zie je niet alleen terug in de taal maar ook in de keuken.


Als je door deze regio toert, zie je de vele wijngaarden maar ook appelboomgaarden. Met 18.000 hectare is Zuid-Tirol de grootste aaneengesloten gebied voor fruitteelt in Europa. In het voorjaar staan de appelbomen in volle bloei.


De wijngaarden van Zuid-Tirol liggen tussen de Dolomieten met Bolzano en Meran in het noorden tot aan Trentino. Hier loopt ook de Wijnroute, de oudste van Italië. De 150 kilometer lange Zuid-Tiroolse Wijnroute slingert door het Etschtal en via de stad Bolzano/Bozen langs de Kalterer See naar het Zuid-Tiroolse Unterland. In de zestien wijnbouwdorpen zijn wijnkelders die je kan bezoeken, vinotheken voor een heerlijk glas wijn en restaurants voor een heerlijke lunch of diner.


De regio heeft veel te bieden qua wijn & culinair maar ook wellness met Therme Meran en de vele wellnesshotels.

Wijn en ...

De natuur is prachtig met o.a. de Dolomieten, sinds 2009 Unesco werelderfgoed en bekend om de steile rotswanden en pieken. Een prachtig gebied voor wintersport en in de zomer voor wandelen en fietsen.  

Meran is een mooi kuurstadje met Mediterrane flair. Flaneer over de boulevard, geniet van de gastronomie en wijn en bezoek Therme Meran. Een prachtig thermaalbad met vele faciliteiten.

Het warmste zwemmeer van de Alpen ligt in deze provincie; Kalterer See of Lago di Caldaro. Omgeven door wijngaarden en boomgaarden en gelegen aan de Zuid-Tiroolse wijnroute. 

De lokale keuken wordt gekenmerkt door zowel Oostenrijkse als Italiaanse invloeden. Naast de boerenkeuken met Italiaanse flair heeft deze regio de meeste sterrenkeukens van Italië.

Haller Suites & Restaurant - Brixen

Een suitehotel met uitzicht op de wijngaarden dat met gebruik van natuurlijke materialen geïntegreerd is in het landschap. Geniet van het uitzicht vanaf het dakterras of balkon van je suite. In het restaurant wordt heerlijk gekookt met groente uit de eigen moestuin en regionale producten. Drink hierbij hun heerlijk wijn die je uiteraard ook kunt drinken in de wijnbar.

Terra, the Magic Place

Relais & Château

Terra is een magische plek hoog in de bergen op 30 minuten van Bolzano. Verblijf hier in een van de tien persoonlijk ingerichte kamers en geniet hier van de rust, omgeving en het heerlijke eten. De chefkok kookt de sterren van de hemel en heeft inmiddels 2 Michelin-sterren. Culinair arrangement? Neem contact op!

Op 22 km van Bolzano en 27 km van Merano.

Kuuroord Meran(o) voor 

wijn & wellness

Verblijf in dit kuurstadje met mediterrane flair omgeven door bergen en wijngaarden. Begin november vindt hier een van de belangrijkste wijnfestivals plaats, het MeranoWineFestival. Er zijn diverse mogelijkheden; het hotel van Therme Meran, een bijzondere B&B of Hotel Europa Splendid, gevestigd in een Jugendstil-gebouw vlakbij de rivier en voetgangersgebied.  

Meer hotels en accommodaties in Zuid-Tirol/Alto Adige

  Booking.com

4-daagse WineBreak bij Spitalerhof Klausen

Spitalerhof Weingut & Genusshotel biedt de perfecte blend van wijnbeleving, gastronomie en ontspanning voor wijnliefhebbers!

Voel je welkom in dit familiehotel met zwembad, weingut en brennerei. Geniet van het heerlijke eten begeleid door de eigen wijnen en als digestief wellicht een schnapps? Een geweldige wijnervaring!

Het arrangement is inclusief 3 overnachtingen met  winemaker's ontbijt, 2 x diner, 1x 5-gangen wine taster's menu met bijbehorende wijnen, 1x wine talk met proeverij, Klausen voordeelkaart. Vanaf € 300 p.p. Neem contact op voor beschikbaarheid en voorstel.

wijngaarden Zuid-Tirol

Een prachtige regio met de vele wijn- en appelgaarden! In Auer hebben we een mountainbike gehuurd en de wijndorpen aan de weinstrasse bezocht. Tijdens ons verblijf in Spitalerhof, dat met recht een genusshotel is, hebben we heerlijk gewandeld in twee verschillende gebieden. De gastvrijheid en de combinatie van het culinaire en de gastvrijheid maakten het tot een geweldig verblijf.

Marianne, juli 2023

Liever boeken via een reisagent of voorstel op maat?

Wilt u liever boeken via een reisagent met persoonlijke service of een voorstel op maat?

Ook voor rondreizen op maat en groepsaanvragen.

Neem contact op!