Wijnreizen naar Friuli Venezia Giulia

Friuli, bekend om de witte wijnen en Prosecco

In het noorden van Italië aan de grens met Oostenrijk en Slovenië ligt de regio Friuli Venezia Giulia. Met een gevarieerd landschap met de Dolomieten in het noorden, heuvels, vlakke land, meren en de kust biedt het volop mogelijkheden voor een afwisselend verblijf.


Het is een regio voor lekkerbekken met regionale specialiteiten. Niet alleen door de mooie wijnen die hier worden geproduceerd maar ook ham, kaas en grappa.


Meer dan de helft van de regio bestaat uit wijngebieden. In totaal zijn het er acht en elk met  eigen unieke kenmerken.  De meest bekende gebieden zijn het Collio en de aangrenzende Colli Orientali.

Friuli kent 9 DOC's en 1 DOCG en de bekendste zijn de Grave del Friuli, Collio en de Colli Orientali del Friuli.


Het is een gebied voor met name witte druiven met o.a. Chardonnay, pinot grigio, sauvignon blanc en  friulano. Maar ook rode wijn en prosecco wordt hier geproduceerd. Prosecco wordt geproduceerd in Veneto en Friuli waar aan de kust het stadje Prosescco ligt waar deze bubbel naar is vernoemd.

Wijn en ...

De natuur is prachtig met o.a. de Dolomieten, sinds 2009 Unesco werelderfgoed en bekend om de steile rotswanden en pieken. Een prachtig gebied voor wintersport en in de zomer voor wandelen en fietsen.  

Triëste aan de kust is de hoofdstad van de regio en bekend om de koffiecultuur. Een van de oudste koffiebars is Caffè San Marco, meer dan 100 jaar oud.

Unesco met de steden Cividale del Friuli, Palmanova en Aquileia.

4-daagse WineBreak op grens Friuli/Veneto

Verblijf in een landhuis en voormalig klooster met zwembad en gastronomisch restaurant om de wijnhuizen en bezienswaardigheden in de omgeving te ontdekken. Ook kooklessen mogelijk.

Het arrangement is inclusief 3 overnachtingen in superior room, ontbijt,  3 verschillende diners waarvan 1 met wijnproeverij, bezoek met proeverij bij wijnhuis in omgeving, vervoer naar Venetië (taxi + trein), bezoek aan hamproducent plus lunch of bezoek aan grappa distilleerderij met proeverij. Vanaf € 379 p.p. Neem contact op voor beschikbaarheid en voorstel. Ook arrangementen met 2 of 4 nachten.

4-daagse WineBreak in agriturismo

Deze boerderij uit de 19e eeuw ligt vlakbij Sacile bij de grens met Veneto en op 1 uur van Venetië. Hier wordt zowel witte en rode wijn als Prosecco geproduceerd.

Het arrangement is inclusief 2 overnachtingen met ontbijt, wijnproeverij met kaas en salami, 2 x diners in restaurant op 10 min van agriturismo, fles wijn om te drinken bij zwembad of in tuin. 

Vanaf € 239 p.p. Ook meer nachten. Neem contact op voor beschikbaarheid en voorstel.