Wijnreizen naar Friuli Venezia Giulia

Friuli, bekend om de witte wijnen en Prosecco

In het noorden van Italië aan de grens met Oostenrijk en Slovenië ligt de regio Friuli Venezia Giulia. Met een gevarieerd landschap met de Dolomieten in het noorden, heuvels, vlakke land, meren en de kust biedt het volop mogelijkheden voor een afwisselend verblijf.


Het is een regio voor lekkerbekken met regionale specialiteiten. Niet alleen door de mooie wijnen die hier worden geproduceerd maar ook ham, kaas en grappa.


Meer dan de helft van de regio bestaat uit wijngebieden. In totaal zijn het er acht en elk met  eigen unieke kenmerken.  De meest bekende gebieden zijn het Collio en de aangrenzende Colli Orientali.

Friuli kent 9 DOC's en 1 DOCG en de bekendste zijn de Grave del Friuli, Collio en de Colli Orientali del Friuli.


Het is een gebied voor met name witte druiven met o.a. Chardonnay, pinot grigio, sauvignon blanc en  friulano. Maar ook rode wijn en prosecco wordt hier geproduceerd. Prosecco wordt geproduceerd in Veneto en Friuli waar aan de kust het stadje Prosescco ligt waar deze bubbel naar is vernoemd.


Naar deze regio hebben we 2 arrangementen en een rondreis die van Bergamo naar Triëste gaat en 3 wijnregio's doorkruist waaronder Friuli!

Wijn en ...

De natuur is prachtig met o.a. de Dolomieten, sinds 2009 Unesco werelderfgoed en bekend om de steile rotswanden en pieken. Een prachtig gebied voor wintersport en in de zomer voor wandelen en fietsen.  

Triëste aan de kust is de hoofdstad van de regio en bekend om de koffiecultuur. Een van de oudste koffiebars is Caffè San Marco, meer dan 100 jaar oud.

Unesco met de steden Cividale del Friuli, Palmanova en Aquileia.

4-daagse WineBreak op grens Friuli/Veneto

Verblijf in een landhuis en voormalig klooster met zwembad en gastronomisch restaurant om de wijnhuizen en bezienswaardigheden in de omgeving te ontdekken. Ook kooklessen mogelijk.

Het arrangement is inclusief 3 overnachtingen in superior room, ontbijt,  3 verschillende diners waarvan 1 met wijnproeverij, bezoek met proeverij bij wijnhuis in omgeving, vervoer naar Venetië (taxi + trein), bezoek aan hamproducent plus lunch of bezoek aan grappa distilleerderij met proeverij. Vanaf € 399 p.p. Neem contact op voor beschikbaarheid en voorstel. Ook arrangementen met 2 of 4 nachten.

4-daagse WineBreak in agriturismo

Deze boerderij uit de 19e eeuw ligt vlakbij Sacile bij de grens met Veneto en op 1 uur van Venetië. Hier wordt zowel witte en rode wijn als Prosecco geproduceerd.

Het arrangement is inclusief 2 overnachtingen met ontbijt, wijnproeverij met kaas en salami, 2 x diners in restaurant op 10 min van agriturismo, fles wijn om te drinken bij zwembad of in tuin. 

Vanaf € 269 p.p. Ook meer nachten. Neem contact op voor beschikbaarheid en voorstel.

Rondreizen in het noorden van Italië

Bezoek 3 wijnregio's in 1 reis

Deze 8-daagse reis gaat vanaf Bergamo langst het Iseo meer naar Triëste aan de Adriatische Zee.

Je ontdekt 3 Italiaanse wijnen: Franciacorta, Prosecco en Friuli tijdens proeverijen.


Dag 1: Aankomst in Franciacorta regio

Afhankelijk van de aankomsttijd kan je het historische Bergamo bezoeken met de prachtige Santa Maria Maggiore basiliek, de Colleoni kapel, het Palazzo della Ragione, Piazza Vecchia.

Overnachting in de Franciacorta regio.


Dag 2: Natuur in de Franciacorta regio – Iseo Meer

Bewonder de prachtige natuur van het Iseo Meer per fiets, boot of auto. Het Iseo Meer is ook gekend voor zijn luxueuze 'Riva yachts': u kan er eentje huren of het gelijknamige museum bezoeken. In de namiddag een bezoek aan een Franciacorta wijnproducent met proeverij. Overnachting in de Franciacorta regio.


Dag 3: Rondje wijn of grappa in de omgeving van Treviso

Het is mogelijk om naar Bassano del Grappa te rijden en een van de grappa distilleerders te bezoeken. Als je liever focust op de wijnen, is er de beroemde Valpolicella streek. Bezoek aan een wijnproducent (op aanvraag). Breng zeker een bezoek aan Verona, de stad van Romeo en Julia. De Arena dateert van de 1ste eeuw en er worden vandaag nog steeds concerten en opera's opgevoerd. Overnachting in een 4* hotel in de omgeving van Treviso.


Dag 4: Prosecco streek: Van Conegliano naar Valdobbiadene

Panoramische rit langs de Prosecco wijnroute van Conegliano naar Valdobbiadene. Bezoek aan een mooie Palladiaanse villa, met aansluitend een bezoek aan de ondergrondse prosecco wijnkelders en degustatie. Overnachting in een 4* hotel in de omgeving van Treviso.


Dag 5: Prosecco streek: Venetië

Mogelijkheid tot een uitstap naar Venetië (bereikbaar in ca. 45 minuten). Met honderden kleine eilandjes die met elkaar verbonden zijn door kanalen en bruggen, blijft Venetië een eeuwig fascinerende stad. Overnachting in een 4* hotel in de omgeving van Treviso.


Dag 6: Friuli: San Daniele – Udine

Vandaag rijdt je naar San Daniele del Friuli, bekend voor de gerookte forel maar vooral voor de wereldberoemde ham. Vervolgens gaat het via Udine richting Gradisca dell'Isonzo. In de late namiddag bezoek aan de wijnkelders van het domein waar je logeert, gevolgd door een degustatie. Overnachting in een 4* hotel in de regio Friuli.


Dag 7: Friuli: Trieste, koffiehoofdstad van Italië en nog zoveel meer

Een daguitstap naar Trieste via de 'Costiera Triestina' is een must. Deze kustroute langs de Golf van Trieste is een van de meeste spectaculaire routes van Italië en biedt adembenemende uitzichten. Trieste zelf, met een gezellige mix van Oostenrijks-Hongaarse elegantie en mediterrane flair, heeft een pittoresk centrum met prachtige bezienswaardigheden, monumentale historische gebouwen en enkele opmerkelijke musea. Overnachting in een 4* hotel in de regio Friuli.


Dag 8: Friuli: Einde van de reis

Terugkeer huiswaarts of verlenging in de regio.

Inclusief

- 2 overnachtingen met ontbijt in hotel Araba Fenice ****  of gelijkwaardig
- 3 overnachtingen met ontbijt in Relais Monaco ****  of gelijkwaardig
- 2 overnachtingen met ontbijt in Relais Russiz Superiore ****  of gelijkwaardig

dag 2: bezoek aan een Franciacorta wijnproducent met aansluitend wijnproeverij (2 glazen)

dag 4: bezoek aan een prosecco wijnproducent met aansluitend wijnproeverij (3 glazen)

dag 6: bezoek aan een Friuli wijnproducent met aansluitend wijnproeverij (3 glazen)

Vanaf € 939 p.p.

Neem contact op voor een voorstel!