Proef de 101 beste wijnen van Tsjechië

Proef de 101 beste wijnen van Tsjechië

In Zuid-Moravië kan je de 100 beste wijnen van Tsjechië proeven in het Nationaal Wijncentrum. Elk jaar wordt in januari de nieuwe selectie van de 100 beste wijnen uit Tsjechië gemaakt en kan je deze vanaf begin februari proeven in de Wine Salon in de historische kelders van Kasteel Valtice.

Dit jaar zijn er geen 100 maar 101 wijnen te proeven door een gelijk aantal punten. De absolute winnaar van de “Gold medal of the Wine Salon of the Czech Republic 2019“ is de Pinot Blanc, Collection 1508, late harvest, vintage 2017 van Château Winery  Vinařství of Bzenec.

In de Wine Salon kan je de winnaars proeven waarbij je de keuze hebt uit 71 witte wijnen waarvan de meeste droog zijn maar er ook half-zoet en zoete tussen zitten. Wat je verder kan verwachten, zijn 26 rode wijnen waarvan 1 zoet, 2 rosé en 2 bubbelwijnen. De meeste wijnen komen uit de wijnregio Mikulov en Velké Pavlovice met elk 27 wijnen, Slovácko met 22 en Znojmo met 20 wijnen.

Als we kijken naar druivensoorten was de Riesling het meest succesvol met 21 wijnen, gevolgd door Welschriesling met 10, Pinot Noir met 8, Sauvignon Blanc en Pinot Blanc met elk 6 en als hekkesluiters de Lemberger (Blaufränkisch) en Grüner Veltliner met elk 5 wijnen. De oudste wijn was dit jaar uit het jaar 2009 en de meeste komen uit het jaar 2017 en 2015.

De Wine Salon kan je bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag en in de periode juni-september ook op zondag.

Wil je deze wijnen proeven maar ook wijnboeren bezoeken eventueel in combinatie met het bezichtigen van een van de vele kastelen in deze regio en de leuke stad Brno? Neem contact met ons op voor een voorstel!