wijn zuid-moravie
Blog
Blog
04/05/2022

Beste chardonnay ter wereld komt uit Tsjechië

04/05/2022

De beste chardonnay ter wereld komt niet uit de Bourgogne maar uit Tsjechië. Op de prestigieuze Chardonnay du Monde-competitie in Frankrijk is een chardonnay van de Tsjechische wijnmakerij Josef Valihrach uitgeroepen tot 's werelds beste chardonnay. De wedstrijd Chardonnay du Monde werd voor de 29e keer gehouden en heeft een strikt wedstrijdprotocol voor deelnemers en juryleden. Er streden in totaal 546 wijnen uit 32 landen om de onderscheiding.

Bij Tsjechië denk je vooral aan bier, maar de lokale wijngaarden krijgen de laatste jaren steeds meer erkenning. Zo kregen vijf wijnen uit Tsjechië medailles, drie wijnmakerijen wonnen zilver en twee wonnen goud. Alle winnende Tsjechische wijnen zijn afkomstig van wijngaarden uit de Zuid-Moravische regio. Zuid-Moravië is goed voor 96 procent van de Tsjechische wijnproductie en in de afgelopen 25 jaar heeft de Tsjechische wijnindustrie aanzienlijke verbeteringen gezien in de wijnbereidingstechnologie en het wijngaardbeheer.

Niet alleen de witte wijnen uit Tsjechië worden steeds vaker geprezen om hun kwaliteit. In 2020 won een Moravische merlot de hoofdprijs en vorig jaar werd een Pinot Noir van Znovín Znojmo uitgeroepen tot 's werelds beste op de Mondial des Pinots in Zwitserland.


Josef Valihrach

Zijn familiebedrijf bestaat sinds 1980 en bevindt zich in Krumvíř met 20 hectare aan wijngaarden. De winnende chardonnay uit 2016 van Josef Valihrach is helaas niet meer online beschikbaar. Er zijn echter veel andere wijnen van Josef Valihrach online te koop vanaf 15 euro. In de wijnwinkel van Josef Valihrach in Kašnice vind je het complete assortiment van het wijnhuis.

Meer over Zuid-Moravië ...


Foto's: Oldrich Hrb en Vinařství Josef Valihrach