Spanje
Spanje
07/12/2021

La Geria, uniek wijngebied op Lanzarote

07/12/2021

Lanzarote, het eiland van de zon en de maan... De magie van Lanzarote zit hem in veel dingen, maar vooral in het vulkanische (maan)landschap, de witte dorpjes met palmbomen en de bijzondere wijngaarden tegen de hellingen van de vulkaan. In het binnenland, ten zuiden van Nationaal park Timanfaya en ten noorden van de populaire badplaats Puerto del Carmen, ligt het wijngebied La Geria. Een uniek wijngebied waar de groene wijnranken, van o.a. de Malvasia druiven, afsteken tegen de zwarte lavagrond met de indrukwekkende vulkaanbergen als decor. La Geria telt meerdere bodega’s, ieder met zijn eigen charme en eigen wijn. Een bezoek met wijnproeverij is een aanrader voor wie het echte Lanzarote wil leren kennen!

Mijn collega Bernadette boekte een tour bij Wine Tours Lanzarote. De tours van Wine Tours Lanzarote zijn altijd kleinschalig en persoonlijk. Tijdens de tour bezoek je 3 verschillende bodega’s inclusief proeverij van 6 verschillende wijnen en een wandeling door de wijngaard. De gids van Wine Tours vertelt vol passie over de geschiedenis van Lanzarote en haar unieke wijngaarden. Tijdens de tour van Bernadette werden onderstaande bodega's bezocht maar deze kunnen per tour verschillen.

Bodega El Grifo

El Grifo is de oudste bodega van het eiland en César Manrique heeft ook hier (net als op de rest van het eiland) zijn invloed gehad. Bij de ingang van de bodega ligt een mooie cactustuin door hem ontworpen. Ook het grappige logo van El Grifo is van de hand van César Manrique.

Tijdens een wandeling door de wijngaard hoor je meer over de historie van de wijngaarden. Tussen 1730 en 1736 waren er constant lava erupties, waardoor het landschap van Lanzarote drastisch veranderde en een groot deel van het eiland bedekt werd onder lava en lavapulp. Deze lavapulp vind je overal terug in de vorm van kleine zwarte steentjes en wordt picon genoemd. De boeren ontdekten dat picon een perfecte grond was om de wijnstokken in te planten. Het houdt vocht vast en dit maakt het een prima voedingsbodem voor de wijnstok. In de picon wordt een kuil gegraven waarin de wijnstok gepoot wordt. Daaromheen bouwt men muurtjes van lavastenen, zocos genaamd, ter bescherming van de koele noorderwind.

la geria lanzarote

De aanblik van de wijnstokken in de kuil met daaromheen de lavamuurtjes in halve cirkels geven La Geria haar unieke gezicht. De blauwe lucht en de indrukwekkende vulkanen maken het plaatje compleet. Binnen in de bodega is de wijnproeverij met een heerlijke witte wijn en een zalige rosé. El Grifo is een prachtige bodega. Sinds eind 18e eeuw wordt hier van Malvasia druiven de bekendste wijn van Lanzarote geproduceerd. Op ieder etiket prijkt het iconische logo van El Grifo. De rosé is een echte aanrader.

Bodeguita Vega Volcán

Bodeguita Vega Volcán is een kleine bodega gelegen op een prachtig plekje waar op veganistische manier, zonder toevoeging van dierlijke producten, wijn wordt geproduceerd. Op de bodega wordt ook geitenkaas gemaakt en heerlijke tomaten gekweekt.

Door het warme haast woestijnachtige klimaat (Lanzarote ligt slechts 115 km van de kust van Afrika) en de altijd aanwezige wind is de wijnteelt op Lanzarote stukken minder gevoelig voor plagen. De meeste plagen die het eiland bereiken overleven niet in dit klimaat en kunnen daarmee de planten niet beschadigen. Alles rondom de wijnteelt wordt op een natuurlijke manier en handmatig gedaan. Zo ook het oogsten, wat lichamelijk een zware klus is. Doordat de wijnstokken geplant staan in een kuil hangen de druiven laag bij de grond. De druiven worden handmatig geplukt. Ook de beregening van de planten vindt volkomen natuurlijk plaats. Geen kunstmatige irrigatiesystemen, maar alleen het regenwater en vocht, dat wordt opgenomen in de lavapulp, is de voedingsbron van de planten. Ook hier is een wijnproeverij met de zelfgemaakte geitenkaas én met schitterend uitzicht op het unieke landschap van Lanzarote.

Bodega el Tablero

Bodega el Tablero ligt aan de voet van de vulkaan dichtbij Timanfaya. In het zwarte lavalandschap doemt hier de schilderachtige witte bodega op, omringd door de typerende wijngaarden. Wandel door de wijngaard met de ruime kuilen waar de grote wijnstokken groeien omhoog gehouden door een hekwerk. De phylloxeria die een enorme schade heeft toegebracht aan de wijngaarden op het Europese vasteland, heeft de Canarische eilanden niet bereikt. Sommige wijnstokken hier zijn dan ook meer dan 100 jaar oud!

El tablero

Ook op deze bodega worden 2 wijnen geproefd, vergezeld van heerlijke kaas van Lanzarote.

Wine Tours Lanzarote biedt een unieke ervaring door dit bijzondere wijngebied. Een must-do voor elke wijnliefhebber, maar ook om het echte Lanzarote te leren kennen!

Een zonvakantie op Lanzarote combineren met een bezoek aan La Geria? Neem contact op voor een voorstel.