Dormio wijnhotel Valkenburg
06/22/2022

Dormio Wijnhotel Valkenburg geopend!

06/22/2022

Afgelopen weekend opende het themahotel en restaurant aan de Stationsstraat in Valkenburg haar deuren. Het voormalige familiehotel Tummers heeft een metamorfose ondergaan en is getransformeerd tot wijnhotel. Het 4-sterren Dormio Wijnhotel Valkenburg telt 44 comfortabele hotelkamers en-appartementen, waarvan een aantal met wellnessfaciliteiten. Twee appartementen zijn ingericht als wijnmuseum respectievelijk wijnbibliotheek. De Museumkamer is een kleine dependance van het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem. Dat stelde ook de meer dan 400 wijnboeken ter beschikking voor De Bibliotheekkamer.

Het hotel ligt prominent tegenover het oudste nog in gebruik zijnde treinstation van Nederland, middenin toeristisch Valkenburg en is omgeven door het prachtige Zuid-Limburgse heuvellandschap. 

Alles ademt hier wijn! 

De 44 hotelkamers en -appartementen hebben de signatuur van een wijnproducent en op de begane grond zijn Het Wijnrestaurant en De Wijnbar gevestigd en bevindt zich De Wijnshowroom en winkel. Er is keuze uit 170 wijnen, waarvan 15 dagelijks wisselende open wijnen. De keuken biedt een ‘proefkaart’ wijn & tapas, share dining gerechten en avondvullende gastronomische menu’s. Vanaf september worden wijnevents en proeverijen in de nog te openen wijnkelder georganiseerd.


Wijnen ontdekken van 42 wijnbedrijven

Dormio Wijnhotel Valkenburg vond de wijnpartners dichtbij huis. In de eerste plaats 13 wijnmakers uit het Zuid-Limburgse Mergelland. Het is voor het eerst dat zoveel wijnmakers uit het Mergelgebied zich gezamenlijk presenteren met hun typische streekwijnen die inmiddels internationale erkenning genieten. Het gaat om grotere bedrijven zoals de bekende Apostelhoeve en St. Martinus, maar ook kleinschalige bedrijven doen mee. Deze bedrijven worden aangevuld met internationale wijnbedrijven uit diverse landen. Gezamenlijk presenteren de 42 partners 170 verschillende wijnen. 

Als gast en bezoeker kan je hier een ontdekkingstocht op wijngebied maken. De beginner wordt op weg geholpen, de liefhebber verbreedt zijn horizon, de kenner proeft het onderscheid.

Wijnshowroom en winkel

Op de begane grond van het hotel zijn De Wijnshowroom en winkel, Het Wijnrestaurant en De Wijnbar gevestigd, waarin alle wijnactiviteiten ‘in elkaar overvloeien’. De volledige collectie van 170 wijnen van de 42 partners is beschikbaar in de showroom, grenzend aan het restaurant. Hier kunnen gasten hun keuze maken voor een wijn in de bar of aan tafel tegen een zogenaamde kurkengeld-opslag. Bij een wijnaankoop in de showroom om mee te nemen, gelden de gangbare detailhandelsprijzen. Er is voor elk wat wils, van zeer betaalbare toegankelijke wijnen, tot exclusieve soorten in een beperkte oplage.

Combinatie wijn en spijs

Voor Dormio Wijnhotel Valkenburg is als wijnspecialist vinologe en wijnmaker Miranda Wennekes aangetrokken. Zij volgde diverse opleidingen en leerde het vak van wijnmaker onder meer in de Bourgogne, Elzas en in Australië. Miranda is verantwoordelijk voor het beheer van de wijncollectie, geeft uitleg en advies over wijn en spijs en organiseert wijnevenementen, themawijn-avonden, wijnmakers-avonden, proeverijen en bezoeken aan de Mergellandwijnbedrijven. Samen met chef-kok Mick Bos wordt een gevarieerde, wisselende menukaart samengesteld. “Er is zóveel variatie aan wijnen in huis. We willen spelen met klassieke én verrassende combinaties van wijnen en gerechten. Maar we laten de keuze voor een type wijn of druivensoort ook graag aan onze gasten over en zoeken dan naar een mooie match”, aldus de wijnspecialist. 

In De Wijnbar wordt een keuze uit flessen wijn en dagelijks wisselende open wijnen geserveerd. De kaart omvat een selectie wijnen en tapas. In Het Wijnrestaurant kan je terecht voor een laagdrempelig share dining etentje of een avondvullende gastronomische ervaring. 

Bekijk de pagina WineBreaks in Nederland voor dit hotel en meer mogelijkheden!