Kroatië voor wijn, gastronomie en cultuur
De keuken in Kroatië is gevarieerd en beïnvloed door verschillende landen. In het binnenland zijn duidelijk de Oerslavische tijden te herkennen en recente contacten met de keuken uit Hongarije, Wenen en Turkije. Op de kaart staan voornamelijk vleesgerechten maar ook zoetwatervis.
Aan de kust is de invloed van de mediterrane, Italiaanse en Franse keuken herkenbaar. Met heerlijke zeevruchtenspecialiteiten die op verschillende manieren worden bereid. Drink hierbij een van de heerlijke Kroatische wijnen zoals de Malvazija, Dingač en sluit af met de bekende likeur Maraschino.
Dalmatië en haar eilanden is een bijzonder wijngebied van Europa. Op de steile zuidhellingen vind je kleine wijngaarden waar ook inheemse druivensoorten zijn aangeplant zoals plavac mali en posip. De Zinfandel die nu groot is in Californië, vindt in dit land zijn oorsprong.
Onderstaand een aantal voorbeeldreizen.
Wijn en ...
Een spectaculaire kust met een lengte van bijna 6000 kilometer en maar liefst 1244 eilanden. Op diverse eilanden zoals Hvar is ook wijnbouw.
Bekende steden zoals Zagreb, Opatija, Zadar, Split en Dubrovnik. Steden met historische centra waar je in de steegjes kunt ronddwalen om al het pracht te bewonderen.
Unesco werelderfgoeden zoals het paleis van Diocletianus in Split, het oude centrum van Dubrovnik, Trogir en nationaal park Plitvice.
Prachtige natuurparken, in het binnenland en aan de kust zoals het nationaal park Brijuni in Istrië en nationaal park Krka ten natuuroosten van Sibenik.