Het gebied van de cava
De Catalaanse regio Penedès vlakbij Barcelona heeft zijn eigen karakter. Hier tussen de Middellandse kust en de bergen worden al eeuwenlang wijnen en cava’s van uitstekende kwaliteit geproduceerd.
Penedès geldt als de bakermat van de moderne Spaanse wijnbouw. Eeuwen geleden vooral bekend om de rode wijnen maar sinds de cavaproductie hebben de witte druiven steeds meer de overhand gekregen. Tegenwoordig is circa 2/3 aangeplant met witte druiven. Cava wordt geproduceerd volgens de uit Champagne overgenomen méthode traditionelle.
In dit gebied zijn vele cava- en wijnhuizen, van groot tot klein waar de eigenaar nog elke dag handmatig de flessen draait!
Cava, wijn en ...
In wijnhoofstad Vilafranca del Penedès bevindt zich het wijnmuseum Vinseum dat een goed beeld geeft van de geschiedenis en productie. Bezoek ook de wijngaarden en kelders van het bekende wijnhuis Miguel Torres. Vilafranca is ook bekend om de Castellers, de menselijke torens.
Breng zeker een bezoek aan Sant Sadurní d’Anoia, de cavahoofdstad. De omgeving is dé plek voor de productie van cava bij de bekende cavahuizen Can Codorníu en Freixenet maar ook middelgrote en kleinere cavahuizen.