
Het Portugal van Wie is de Mol?
Zaterdag is de jubileumaflevering van Wie is de Mol? van start gegaan en in een van mijn favoriete (wijn)landen: Portugal!
Het begon allemaal in Porto ...
Porto, stad van de port aan de Douro
Gelegen aan de monding van de Douro, biedt deze Portugese stad een perfecte combinatie van cultuur, historie en gastronomie. Je vindt er vele bezienswaardigheden zoals de kerken en het prachtige treinstation São Bento met de duizenden tegels maar ook een van de mooiste boekwinkels ter wereld, de Livraria Lello & Irmão. Er staat vrijwel altijd een lange rij dus het is raadzaam om vooraf een plekje ter reserveren.
Struin verder heerlijk door de stad en maak onderweg een stop voor een koffie met nata of in de overdekte markt Mercado Bolhão. In deze historische markt bieden lokale verkopers hun verse producten aan en populair bij de lokale bevolking en toeristen. Van groenten, vers gevangen vis en traditionele kazen tot bloemen en ambachtelijke waren. Het is de ideale plek om lokale delicatessen te proeven en kadootjes voor thuis te kopen.

Vergeet bij het wandelen door de Ribeira-wijk niet het adembenemende Palácio da Bolsa (het Beursgebouw) te bezoeken waar tijdens Wie is de Mol de eliminatie plaatsvond. Dit 19e-eeuwse gebouw. Unesco werelderfgoed sinds 1996, getuigt van de commerciële rijkdom van Porto. Hoogtepunt is de fabelachtige Arabische Zaal (Salão Árabe), die met zijn extravagante Moorse decoratie en bladgoud u even in een sprookje uit Duizend-en-één-nacht waant.
Eind februari vindt hier altijd een wijnbeurs plaats, Essencia do Vinho Porto. Meer dan 400 wijnboeren presenteren hier hun wijnen en er volop mogelijkheden zijn om deze te proeven!
Vlakbij het beursgebouw is het beginpunt van de historische tram lijn 1 die je langs de oever van de Douro naar de Atlantische Oceaan brengt waar je de enorme golven van de oceaan kan bewonderen en lekker vis kan eten.
Naast verse zeevruchten en traditionele gerechten zoals kabeljouw, staat de stad bekend om de beroemde Francesinha: een hartige sandwich met meerdere lagen vlees, bedekt met gesmolten kaas en overgoten met een rijke tomaten- en biersaus. Een behoorlijke stevige maaltijd!
Volgende week wordt de rivier de Douro overgestoken naar Vila Nova de Gaia, waar de historische porthuizen gevestigd zijn. Want een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een bezoek aan de port lodges!

De Portlodges van Gaia
Tegenover ligt Vila Nova de Gaia, de thuisbasis van de historische Portlodges (Caves do Vinho do Porto), waar de wijn na de oogst arriveert en jarenlang rijpt in gigantische vaten. Voordat moderne transportmiddelen het overnamen, was er maar één manier om de portwijn uit de Douro-vallei naar de rijpingskelders in Gaia te krijgen: met de Rabelo-boten. Deze platbodemige zeilboten met hun lange, sturende roeiriem waren perfect ontworpen om de verraderlijke stromingen en ondiepten van de Douro te trotseren.
Tegenwoordig liggen de Rabelo’s, compleet met hun karakteristieke vierkante zeil, voornamelijk voor anker aan de kade van Gaia. Eenmaal per jaar is er een regatta en wel op de dag na São João Festival, 24 juni.
De Portlodges in Gaia bieden de ideale omstandigheden—constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid—om de portwijn op smaak te brengen. Je ziet hier grote namen, van Taylor’s en Graham’s tot Sandeman, maar ook minder bekende. De deelnemers van Wie is de Mol brachten een bezoek aan Ramos Pinto. Bezoek een van deze portlodges voor een rondleiding en proeverij. Leer je het verschil tussen een fruitige Ruby en een complexe, gerijpte Tawny, en ervaar je de rijke geschiedenis die vastzit in elk glas.

In Gaia ligt ook World of Wine (WOW): een uitgestrekt cultureel district op de heuvels boven de Lodges. WOW is meer dan alleen wijn; het zijn zeven interactieve musea (waaronder die over kurk, mode, en Porto's geschiedenis), twaalf restaurants en bars, en een wijnschool. Lees meer over deze plek waar entertainment, educatie en gastronomie samenkomen in deze blog.
Vervolgens ging de reis via de kust naar Lissabon voor een opdracht en een tweede eliminatieronde. In de volgende aflevering is de opdracht Pastels de nata te bezorgen. Dit heerlijke gebakje kan uiteraard niet ontbreken tijdens een reis naar Portugal en zeker niet aan Lissabon.
De oorsprong van de Pastel de Nata ligt namelijk in Lissabon, bij het Jerónimosklooster. Nonnen en monniken gebruikten eiwitten om hun kleding te stijven, waardoor ze een overschot aan eierdooiers overhielden. Om verspilling tegen te gaan, bakten ze taarten en gebak. Dit leidde uiteindelijk tot de creatie van de Pastéis de Belém (de officiële naam in de wijk Belém) en, later, de alom bekende Pastel de Nata.
Proef deze pastel de nata het liefst warm in een van de nata-bakkerijen en ook vele hotels hebben deze pastels bij het ontbijt!









