Bourgogne wijnregio

Bourgogne, land van Chardonnay en Pinot Noir

De Bourgogne is een bijzonder wijngebied. Dankzij de 'climats' zijn bijzondere wijnen ontstaan. Ontdek de heerlijke wijnen, regionale producten en cultureel erfgoed.

Chardonnay en Pinot Noir

De wijngaarden van de Bourgogne leveren bijzondere en beroemde wijnen. De harmonie tussen de bodem, het microklimaat, de druivensoort en het vakmanschap zorgt voor deze bijzondere wijnen. Ze hebben hier een eigen vertaling voor deze 'terroir', namelijk 'climat'.

De term 'climat' duidt een nauwkeurig afgebakend stuk grond aan dat gebruikt wordt voor de wijnbouw, dat al eeuwenlang onder dezelfde naam bekend staat, en waarvan exacte ligging, bodem, ondergrond, oriëntatie, microklimaat en geschiedenis bepalend zijn voor de eigenschappen die het eigen en unieke karakter geven aan een wijngebied en wijn. Dankzij deze 'climats' zijn bijzondere wijnen ontstaan; een cultureel erfgoed uniek in de wereld en sinds 2015 Unesco werelderfgoed.


Volg een van de wijnroutes

De wijngaarden van Bourgogne trekken zich uit van noord naar zuid. In de Middeleeuwen hebben de cisterciënzermonniken de wijngaarden aangeplant en op deze manier de route van noord naar zuid gecreëerd. De route is volledig bewegwijzerd en bestaat uit drie verschillende routes vanaf Dijon naar Mâcon.

Route des Grand Crus (80 km) - deze route leidt langs de grand cru-wijngaarden van Dijon naar Santenay en wordt wel de 'Champs-Elysées van Bourgondië genoemd.

Route des Grand Vins (100 km) - van Santenay naar het middeleeuwse dorp Saint-Gengoux-le-National ligt de Route des Grands Vins. Deze minder bekende route gaat door fraaie landschappen met Romaanse kerken en kastelen.

Route des Vins du Mâconnais Beaujolais (75 km) - De zuidelijkste route brengt u langs pittoreske dorpjes, rotsen met een rijke geschiedenis, romaanse kunst en architectuur.

Leven als een Bourgondiër

Geniet van het leven als een echte Bourgondiër tijdens uw bezoek aan de wijnkelders, wijnproeverijen en de Bourgondische maaltijden.

Sinds een aantal jaren organiseert een aantal wijnboeren 'tables de dégustation' met Bourgondische gerechten en wijnen uit de wijngaarden. Dit vanuit de gedachte dat bij een goede wijn goed eten hoort.

Veel traditionele Franse gerechten vinden hun oorsprong uit deze streek zoals boeuf bourguignon, coq au vin en oeufs en meurette.

Wijnreizen Bourgogne

Verblijf in een leuk boutique hotel om deze wijnstreek te ontdekken. Bijvoorbeeld in een kasteel uit 1820 bij de grens met de Champagnestreek om beide streken te ontdekken of in een kasteel uit de 17e eeuw tussen Dijon en Beaune. Wij bieden ook de mogelijkheid om een wijnwandeling te maken met uitleg van een Nederlandse vinologe. Leer al wandelend meer over de streek, het begrip 'terroir', druivensoorten, geologie en het wijnproeven. Meer info ...