pinxtos

Baskenland, gastronomie & Txakoli

In Baskenland is een van de kleinste wijnregio's van Spanje. Hier worden de witte Txakoli wijnen van de inheemse Hondarribi Zuri druif gemaakt. Zoals bij vele kleine wijnregio's is de export vrijwel nihil. Een van de redenen om naar Baskenland af te reizen!

Lees onze blog voor meer redenen ...

Txakoli, dé wijn van het Baskenland

De Txakoli wordt geproduceerd aan de kustlijn van Baskenland en in de regio Getaria en Alava. Deze ligging en klimaat zorgt voor frisse wijnen die uitstekend passen bij vis en schelp- en schaaldieren.

Bezoek een van deze wijnboeren voor een rondleiding met proeverij. Een bijzonder wijnhuis is die van Gorka Izagirre net buiten Bilbao. Zijn buren zijn een 1* en 3* Michelin-restaurant die uiteraard ook zijn wijnen schenken.

Niet voor niets is Baskenland dé bestemming voor gastronomie & wijn!

Gastronomie, pintxos en ...

Wie Baskenland zegt, denkt direct aan het hoge aantal sterrenrestaurants en de pintxos. Deze tapas op een stokje zie je overal in de barretjes. Heerlijk bij een glas Txakoli of Rioja!

Vergeet ook niet de mooie overdekte markten te bezoeken zoals la Ribera in Bilbao. Gehuisvest in een historisch pand vind je hier over twee verdiepingen stalletjes met vis, vlees, groente en kazen zoals de lokale Idiazabal. Deze kaas kan je zelf leren maken tijdens een workshop op een schapenboerderij in een prachtig natuurgebied.

In Baskenland vind je een van de oudste zoutfabrieken ter wereld, de zoutvallei van Añana. Na de rondleiding kan je een zoutproeverij doen!

Bilbao & San Sebastian

Beide steden zijn bestemmingen voor foodies met San Sebastian als hoofdstad van de Pinxto en het hoogst aantal sterren-restaurants per inwoner. Beide steden zijn ook een bezoek waard door hun historische wijken zoals de oude wijk Casco Viejo en uiteraard het Guggenheim Museum in Bilbao.

Maar ga ook zeker de stad uit. Bezoek de wijngaarden, verken de kust met vissersdorpjes zoals Getaria en het magisch eiland Gaztelugatxe, bekend van Game of Thrones.


Rioja Alavesa

Op een uur rijden van Bilbao ligt Vitoria-Gasteiz, de poort tot een van de drie Rioja wijnregio's: Rioja Alavesa. Vitoria is een gezellige middelgrote stad met historisch centrum en veel groen.

Ontdek de wijngaarden door het volgen van wijnroute, bezoek het pittoreske Laguardia omgeven door wijngaarden en proef vooral de heerlijke wijnen en gerechten!

Je vindt in deze streek vele wijnhuizen rond Laguardia. Bekende en minder bekende waaronder ook met bijzondere architectuur zoals Marques de Riscal en Ysios.

Op WineBreak naar Baskenland?

Bekijk de mogelijkheden voor een culinaire WineBreak naar Baskenland!

Wijnreizen naar Baskenland & Rioja ...