rioja

Rioja

La Rioja bestaat uit drie verschillende wijnstreken: Rioja Altavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. In alle streken is de Trempranillo de favoriete druif maar er worden ook witte wijnen geproduceerd. Voornamelijk van de Viura-druif.

Rioja, een van de 2 DOCa's

Rioja Alavesa ligt aan de noordkant van de Ebro, in de Baskische provincie Alava. Ten westen van de wijnstad Logroño ligt Rioja Alta en ten oosten Rioja Baja.

De druif in deze wijnregio is de rode Tempranillo maar je ook witte druivensoorten zijn aangeplant, voornamelijk Viura.

Samen met de Priorat in Catalonië is de Rioja de enige regio in Spanje die de hoogste Spaanse kwalificatie (DOQ/DOCa) dragen.

Tip: Combineer deze twee DOCa-regio's van Spanje!


Rioja Alavesa

Deze wijnstreek ligt op circa 1,5 uur rijden van Bilbao en concentreert zich rondom Laguardia. Een mooi historisch stadje met gezellige barretjes, restaurants en bodegas.

Verblijf in dit stadje, in een van de wijndorpen of tussen de wijngaarden om de wijnhuizen te verkennen. Bekende en minder bekende waaronder met bijzondere architectuur zoals Marques de Riscal en Ysios.

Een van de wijnhuizen heeft zeer bijzondere beschilderde cementen fermentatietanken!

Bekijk de video voor een impressie over deze mooie Rioja-streek in Baskenland!

Rioja Alta en Rioja Baja

Rondom wijnhoofdstad Haro vind je de wijngaarden van Rioja Alta met bekende namen als Cvne en Marqués de Cacerés.

Rondom het treinstation van Haro zijn zeven wijnhuizen en deze 'train wineries' organiseren elke 2 jaar een special tasting rondom het treinstation. De eerstvolgende keer op 20 juni 2020.

Ten zuidoosten van de Rioja-hoofdstad Logroño ligt Rioja Baja of Oriental. Hier is de invloed van de Middellandse Zee het sterkst met droge en warme zomers. De belangrijkste stad is Calahorra, een van de oudste Spaanse steden met kathedraal en meerdere monumenten.

Combineer la Rioja met Baskenland!

De dichtstbijzijnde luchthaven voor een bezoek aan de Rioja is Bilbao. Rioja Alavesa ligt in Baskenland en tijdens een rondreis kan je zowel Baskenland als de Rioja goed combineren. De diversiteit aan landschappen, de historische stadjes, natuurschoon en uiteraard de gastronomie en wijn maken dit tot een zeer smakelijke rondreis.

En wilt u de twee DOCa's combineren ... de Priorat ligt op circa 5 uur rijden en onderweg zijn er altijd wel bodegas om te bezoeken!

Op WineBreak naar la Rioja?

Bekijk de mogelijkheden voor een culinaire WineBreak naar la Rioja!

Wijnreizen Baskenland & Rioja ...