Priorat

Priorat, wijn met een verhaal

In de Priorat in de provincie Tarragona worden de mooiste wijnen geproduceerd met de hoogste certificatie DOCa. Een ruige regio met bijzondere wijnlandschappen en wijndomeinen.

Wijn met een verhaal

Met zijn onherbergzame landschap behoort Priorat van oudsher tot de armste regio's van Catalonië. Niemand gaf eind jaren zeventig dan ook maar een cent voor de plannen van een groep visionaire hippies om de ooit florerende wijnindustrie uit de zeventiende eeuw weer nieuw leven in te blazen. En toch lukt het: inmiddels behoort Priorat tot de belangrijkste wijnregio's ter wereld. Er is zelfs een documentarie over gemaakt, over  ‘The Magnificent Five’ . Bekijk de trailer!

Bijzonder landschap

De DOCa Priorat wijngaarden liggen in het hart van de Priorat en worden omgeven door de wijngaarden van de DO Montsant. In beide wijnstreken worden voornamelijk rode wijnen geproduceerd van met name Grenache, Carignan maar ook Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

De wijngaarden in de Priorat liggen op steile terrassen op vulkanische grond. De ligging en bodemsoort zorgen voor volle aromatische complexe wijnen. Alles wordt hier met de hand gedaan en de opbrengst is vaak klein waardoor de prijzen hoog liggen.

Toer rond in het bijzondere landschap van de  Priorat, genomineerd als Unesco werelderfgoed.

Met dank aan de monniken

Sinds de komst van de monniken in de 12e eeuw is er wijnbouw in de Priorat. Om meer te weten te komen over de wijngeschiedenis is een bezoek aan de wijnkelders en de ruïnes van het Kartuizerklooster van Escaladei een must.

Bezoek ook de hoofdstad van de regio, Falset met het mooie Placa de la Quartera en in de omgeving het Castell del Vi. Hier is nu een informatiecentrum over wijn gehuisvest. 


Bezoek bodega met proeverij

Verken deze wijnregio te voet, op de fiets of met de auto en ontdek de wijncultuur en de heerlijke wijnen tijdens een bezoek aan een van de bodega's. Deze liggen vooral verspreid tussen Gratallops, Poboleda of Porrera, maar ook op andere plaatsen zoals Scala Dei. Laat je verrassen door de passie van de wijnboeren en hun wijnen.

Elke bodega heeft zijn verhaal en speciaal. Gehuisvest in een wijnkathedraal, met een bezoek per truck naar de hooggelegen wijngaarden of met een speciaal aanbod voor kinderen. 

Naast druiven worden in de gebied ook olijven verbouwd en verschillende olijfoliebedrijven bieden proeverijen. 

Tarragona en Terres de L'Ebre

Tarragona aan de Costa Dorada heeft een prachtig historisch centrum met vele Romeinse overblijfselen. In het amfitheater worden op speciale dagen gladiatorspelen nagespeeld. Deze Unesco-stad ligt op circa 50 kilometer van de Priorat. 

Breng ook een bezoek aan het bijzondere landschap van Terres de l'Ebre, een biosfeer-reservaat dat bekend staat als pleisterplaats voor vogels. Maak een boottocht naar de mosselbanken en oesterkwekerijen.

Op WineBreak naar Priorat?

Met het strand en de stad Tarragona in de nabijheid is de Priorat een prima bestemming voor een veelzijdige winebreak!

Onze tip: combineer een bezoek aan de Priorat met de Penedès, het gebied van de cava.

Wijnreizen naar de Priorat ...