penedes

Penedès, het gebied van de cava

De Catalaanse regio Penedès vlakbij Barcelona heeft zijn eigen karakter. Hier tussen de Middellandse kust en de bergen worden al eeuwenlang wijnen en cava’s van uitstekende kwaliteit geproduceerd.

Het gebied van de cava

Penedès geldt als de bakermat van de moderne Spaanse wijnbouw. Eeuwen geleden vooral bekend om de rode wijnen maar sinds de cavaproductie hebben de witte druiven steeds meer de overhand gekregen. Tegenwoordig is circa 2/3 aangeplant met witte druiven. Behalve de traditionele cavadruiven xarel-lo, parallada, maccabeo en inheemse rode druiven als ull de llebre, garnacha, monastrell en samso worden hier ook cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, sauvignon blanc en zelfs riesling geteeld. 

Cava wordt geproduceerd volgens de uit Champagne overgenomen méthode traditionelle. 


Meer dan alleen wijn & cava

Bekijk deze video voor een impressie over deze mooie streek vlakbij Barcelona!

Sant Sadurní d’Anoia

Breng zeker een bezoek aan Sant Sadurní d’Anoia, de cavahoofdstad. De omgeving is dé plek voor de productie van cava bij de bekende cavahuizen Can Codorníu en Freixenet maar ook middelgrote en kleinere cavahuizen. 

Niets is leuker om naast de grotere ook de middelgrote en kleinere cavahuizen te bezoeken. Zo kom je in persoonlijk contact met degenen die dagelijks bezig zijn met de productie van deze heerlijke wijn. Een rondleiding wordt afgesloten met een proeverij en kan in een aantal gevallen ook gecombineerd worden met een picnic of lunch.

Vilafranca del Penèdes

In deze wijnhoofdstad is het wijnmuseum Vinseum dat een goed beeld geeft van de geschiedenis en productie. Bezoek ook de wijngaarden en kelders van het bekende wijnhuis Miguel Torres. Al meerdere malen is Miguel Torres uitgeroepen tot één van ’s werelds beste wijnmakers, zowel in Spanje als daarbuiten. 

Vilafranca is ook bekend om de Castellers, de menselijke torens. Een van de beste groepen komt hier vandaan en je kan het bouwen van deze menselijke torens bewonderen tijdens een van de vele evenementen in de regio. Bijvoorbeeld tijdens het Festa Major of Vijazz Penèdes,  een festival rond jazz, wijn en cava met gratis concerten, proeverijcursussen en bezoeken aan wijnproducenten. 

Rondreis, stedentrip of strand?

Tussen de wijngaarden liggen Middeleeuwse dorpen, kastelen en kloosters waarvan het Sant Sebastià del Gorgs klooster een prachtig voorbeeld is van Romaanse architectuur.

Verken deze regio met de auto en combineer dit met de vele bezienswaardigheden zoals Tarragona en Montserrat. Het is ook prima te combineren met een stedentrip naar Barcelona. Deze populaire stad ligt op circa 60 kilometer en met de trein of auto ben je er zo.

De stranden aan de Costa del Garraf, de costa van vlak na Barcelona tot voor Tarragona, met bekende badplaatsen als Sitges, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú en Calafell liggen vlakbij. 

Op WineBreak naar Catalonië?

Met het strand en de steden Barcelona en Tarragona in de nabijheid is de Penedès een prima bestemming voor een veelzijdige winebreak!

Wijnreizen naar Penedès ...