emporda

Empordà, de wijnstreek van de Costa Brava

Deze wijnstreek tussen zee en bergen bestaat uit 2 delen; in het meest noord-oostelijke deel van Catalonië en het gebied tussen Girona en de kust.

Empordà is een regio van contrasten waar zee en bergen samen komen. Kleine vissersplaatjes en mooie stranden aan de Costa Brava met middeleeuwse stadjes in het binnenland. Karakteristiek is de noordelijke wind, de tramontane, die invloed heeft op de wijnen.

Empordà is een van de oudste wijnregio's en Romeinese archeologische opgravingen in Platja d'Aro en Tossa de Mar laten de overblijfselen zien van deze wijnproductie. Sinds de 12e eeuw werd ook in kloosters werd door monniken wijn geproduceerd. Het klooster van Sant Pere de Rodes is hier een voorbeeld van.

De streek is vooral bekend door de rode wijnen. Witte en rosé wijnen maar ook cava en zoete wijnen Moscatel en Garnatxa de l'Empordà worden echter ook geproduceerd. Voor elk wat wils!

Wine Route DO Empordà

Een smakelijke route die voert langs meer dan 20 wijnboeren die hun deuren hebben geopend om kennis te maken met hun wijnen en lokale producten zoals olijfolie en kazen.

Girona en omgeving is het culinaire centrum met meer dan 2.000 fine-dining restaurants, vele markten en producten met het label Girona Excel-lent label. Garnalen uit Palamós, appels uit Girona, rundvlees uit de Pyreneeën en nog veel meer. Bon profit!

Girona en Cadaqués

Breng een bezoek aan de schilderachtige middelleeuwse dorpjes zoals Monells, Pals of Peralada maar vergeet zeker Girona niet. Niet alleen voor het culinaire aanbod maar hier vind je ook een van de best bewaarde Joodse wijken van Europa.

Cadaqués ligt verscholen in het natuurgebied Cabo de Creus. Prachtig gelegen aan een baai is een prachtige plek om te dwalen door het doolhof van geplaveide straatjes met leuke restaurantjes, winkeltjes en huizen met blauw geschilderde ramen en deuren. Het pittoreske Cadaqués en omgeving was inspiratiebron voor Salvador Dalí die in het naastgelegen Port Lligat zijn zomers doorbracht.


Dalí-museum en zomerhuis

Empordà is het landschap van Salvador Dalí. Zijn werken kan je bewonderen in drie Dalí musea. In 1974 werd in Dalí’s geboorteplaats Figueres het Teatro Museo Dalí geopend waar zowel zijn eigen werken als werken van kunstenaars die Dalí bewonderde te zien zijn.

In Port Lligat bij Cadaques is zijn zomerhuis en in Púbol Castell GalaDalí. De kunstenaar schonk dit kasteel aan Gala als bewijs van zijn liefde. Bewonder hier haar praalgraf, haar collectie haute-couture en de schilderijen en tekeningen die hij haar cadeau gaf.

Op WineBreak naar Catalonië?

Maak een rondreis door deze mooie streek en ontdek de wijngaarden op de fiets, te voet of Segway. Of combineer het met een strandvakantie of stedentrip naar Girona.

Verblijf bijvoorbeeld in een boutique hotel aan een schilderachtige baai bij Platja d'Aro, in een gerestaureerde Catalaanse boerderij uit de 17e eeuw in de Alt Empordà of een appartement op een wijngoed.

Wijnreizen naar de Empordà ...