Ahrdal

Ahrdal

Op nog geen 3 uur rijden van Utrecht ligt het Ahrdal, het gebied voor de rode wijn. Volg de Rotweinwanderweg langs de wijndorpen en stop onderweg voor een heerlijk glas rode of witte wijn!

Duits rode wijnparadijs

Het Ahrdal staat bekend om de rode wijnen met Ahrweiler als dé metropool van de rode wijn. Proef en drink hier een van de Blaue Spätburgunders of een Blaue Frühburger. Zoals de naam al zegt, is deze druif eerder rijp dan zijn beroemde ‘broer’. Andere rode druivensoorten die hier worden verbouwd zijn de Blaue Portugieser, Dornfelder en Domina-Trauber.

Liefhebbers van witte wijn komen hier ook aan hun trekken. De nummer 1 druif van Duitsland, de Riesling, wordt hier verbouwd maar ook Müller-Thurgau, Weißburgunder, Ruländer en Kerner, een gelukte kruising tussen Trollinger en Riesling.


Rotweinwanderweg of Ahrsteig?

Vooral ten noorden van de Ahr wordt wijnbouw bedreven en de Rotweinwanderweg is een wandelroute van ca. 35 km langs de pittoreske wijndorpen tussen Altenahr naar Bad Bodendorf. Stop voor een heerlijk glas wijn bij een van de wijnkelders of weinstuben langs deze route. Doordat veel wijndorpen een treinstation hebben, is de route eenvoudig in etappes te wandelen. Een andere bekende wandelroute is de Ahrsteig.

Vrijwel het gehele jaar worden er wijnfeesten georganiseerd in dit gebied! Tijdens de maanden september en oktober is er vrijwel elk weekend wel ergens een wijnfeest in de wijndorpen in het Ahrdal.

Niet alleen wijn...

Naast wandelen door de wijngaarden, het bezoeken van de wijnkelders en wijnproeverijen biedt het Ahrdal meer. Zo ligt aan de Rotweinwanderweg de imposante Regierungsbunker, de voormalige bunker voor de overheid dat nu deels is ingericht als museum. Met een lengte van drie kilometer en inclusief de zijgangen maar liefst 17 km aan gangen is deze bunker zonder twijfel imposant te noemen.

Even verderop bevindt zich de Roemer Villa, een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd ten noorden van de Alpen.

In de omgeving zijn meerdere uitstapjes mogelijk en ontspannen kan in het thermaal bad van Bad Neuenahr.

Op WineBreak naar de Ahr?

Het Ahrdal met zijn milde klimaat met meer dan 1.450 zonuren per jaar en een geringe hoeveelheid regen, ligt op nog geen 3 uur rijden van Utrecht. Een prima bestemming voor een WineBreak!

Verblijf in het wijndorp Ahrweiler waar de Rotweinwanderweg begint of in een van de wijndorpen van Bad Neuenahr/Ahrweiler waar we een heerlijk Wine & Dine-arrangement bieden.

In juli 2021 is deze regio getroffen door zware overstromingen met een verwoesting van de infrastructuur. Langzamerhand krabbelt dit mooie wijngebied weer op.