Hotel Burgfrieden

Moezel

De rivier de Moezel voert door het oudste wijngebied van Duitsland van Trier naar Koblenz. Kenmerkend zijn de steile, veelal terrasvormige wijngaarden.

Meer dan alleen Riesling

De Romeinen ontdekten 2000 jaar geleden al dat de beschutte hellingen van het Rheinische Schiefergebirge zeer geschikt waren voor wijnbouw. De grondsoort is in dit gebied met name leisteen, de ideale bodem voor de Riesling-druif die hierdoor een mineraal-karakter krijgt. Zestig pro cent van dit gebied is beplant met deze druif. Aan de Bovenmoezel komt nog een oud en zeldzaam druivenras voor, de Ebling. Deze druif geeft tintelende zurige wijnen, ideaal als sektwijn. Andere witte druivensoorten zijn müller-thurgau, weiss- en grauburgunder en kerner. Blauwe druivensoorten komen in kleine getallen, circa 10%, voor. Met name de spätburgunder (pinot noir), dornfelder en regent.


Fietsen, wandelen of een cruise?

Maak zeker een fietstocht langs de Moezel en stop onderweg bij een van de velel wijndorpen. De Mosel-Radweg is een van de bewegwijzerde fietsroutes in het gebied van de Moezel en is 275 kilometer lang. Ook voor wandelaars is dit een mooie regio. Er zijn diverse wandelroutes zoals de Moselsteig, een 375 km wandelroute die verdeeld is in 24 etappes.

Een boottochtje op de Moezel is altijd leuk om vanaf het water de wijnterrassen te bewonderen en een stop te maken bij de wijndorpen. In augustus is er een speciale riviercruise. Tijdens de Wijnfeesten aan de Moezel Cruise wordt Bernkastel aangedaan waar dan het grootste wijnfeest van de Midden-Moezel plaatsvindt.

Bij het toeristische Cochem zijn de hellingen het steilst; het werken in de wijngaarden hier is een waar huzarenstukje. Omdat hier vaak alleen maar terrassenbouw mogelijk is, wordt dit deel van de Moezel wel de Terrassenmoezel genoemd.

Het middeleeuwse centrum Bernkastel-Kues met de vakwerkhuizen is zeker een bezoek waard. Slenter door de straatjes en stop bij een van de weinstuben voor een glas Riesling.

Trier is de oudste stad van Duitsland met de oudste wijnkelder en de vele gebouwen uit de Romeinse periode zoals de Porta Negra, kathedraal en thermen.

Op WineBreak naar de Moezel?

Ontdek dit oudste wijngebied van Duitsland met haar pittoreske wijndorpen, vele wijnfeesten en heerlijke wijnen.

Verblijf in een van de pittoreske wijndorpen zoals het bekende Cochem,  Jugendstill-dorp Traben-Trarbach of vlakbij Bernkastel-Kues.

Wijnreizen naar de Moezel ...