riesling uit de Rheingau

Rheingau

Tussen de wijngaarden liggen de pittoreske wijndorpen met hun vakwerkhuizen, burchten, kastelen en kloosters waar vaak ook wijn wordt verbouwd.

Riesling maar ook Spätburgunder

In dit wijngebied rondom Wiesbaden, met als bekendste wijndorp Rüdesheim, is 80% van de wijngaarden beplant met de Rieslingdruif. De wijngaarden liggen op de zonovergoten hellingen van de Rijn en worden beschermd door de heuvels van de Taunus. Door deze gunstige ligging en het milde klimaat worden hier zeer goede wijnen geproduceerd. 

Naast Riesling wordt er ook Spätburgunder aangeplant. Vroeger werd deze blauwe druif alleen in Assmannshausen verbouwd maar nu ook in andere delen van de Rheingau.

Rüdesheim, in hart van Rheingau

In de wijndorpen vind je gezellige wijnbars en vinotheken om de Riesling en de Spätburgunder te drinken en te proeven.

Rüdesheim is het hart van deze wijnregio. Bekend om de vakwerkhuizen en de 2 meter brede Drosselgasse met alleen maar wijnbars en restaurants met live muziek. Het wijndorp is omgeven door wijngaarden met bekende wijnbergen als Berg Rottland en Berg Schlossberg.

Een leuke manier om verschillende wijnen te proeven is de Wine Time Pass. Met deze pas kan je in vier of vijf vinotheken twee wijnen proeven. Overnacht in dit wijndorp of het naastgelegen rodewijndorp Assmannshausen.


Kloosters, Wiesbaden en meer ...

Aan de rand van Rüdesheim tussen de wijngaarden ligt Abdij Sankt Hildegard met als patrones Hildegard von Bingen. Hier wordt nog altijd door de nonnen wijn verbouwd. In vroegere tijden werd er in meerdere kloosters wijn verbouwd door monniken zoals in Schloß Johannisberg, een voormalig klooster, en Kloster Eberbach. 

Bij een bezoek aan de Rheingau mag Wiesbaden eigenlijk niet ontbreken. Deze gezellige stad met historische binnenstad, vele parken en terrassen wordt wel de poort tot de Rheingau genoemd. Ook hier, op de Neroberg en in de stadsdelen Frauenstein, Schierstein en Kostheim, wordt wijn verbouwd. 

Op WineBreak naar de Rheingau?

De Rheingau met Wiesbaden, Rüdesheim maar ook minder bekende wijndorpen is een prima bestemming voor een veelzijdige winebreak. Met wijnproeverijen, bezoeken aan bijzondere wijngoederen en meer!

Wijnreizen Rheingau ...