Blog
Blog
04/17/2018

Feest rond lokale wijnen in Dubrovnik

04/17/2018

Kroatië is niet zo bekend als wijnland al wordt hier al van oudsher mooie wijnen geproduceerd. Zo heeft de beroemde druif van Kroatië, de Plavac Mali een bijzondere geschiedenis. Na uitgebreid DNA-onderzoek is gebleken dat de Plavac Mali een kruising is tussen Crlenjak Kaštelanski (ook bekend onder de naam Tribidrag, de voorouder van de Zinfandel en de Primitivo) en Dobričić (een oude rode druivensoort van de Dalmatische kust). Het is dus een soort ‘oerhalfzusje’ van deze twee beroemde druiven, die allen hun oorsprong hebben in Kroatië. De Kroaten drinken hun wijnen voornamelijk zelf en slechts een klein deel wordt geëxporteerd. Al kan je bij de Lidl nu een witte Kroaat kopen!

Maar het beste smaakt de wijn in het land zelf. Sinds een paar jaar worden de wijnregio’s van Dalmatië gepromoot tijdens het Dubrovnik FestiWine event. Dit event is er tot 22 april as. met de Dubrovnik Wine Week en op 20/21 april de Wine Exhibition. Tijdens de Wine Week kan je in restaurants, taverna’s en wijnbars met het Wine Friendly logo topwijnen uit de regio proeven begeleid met lokale delicatessen. De wijnen komen uit de zes wijnregio’s waaronder de Neretva wijnregio en de wijnregio van Mljet.

Een bijzondere manier om de Kroatische wijnen en gastronomie te ervaren is tijdens een wijn- of gastronomische cruise! Meer info …