Oogst en open dagen in de Nederlandse wijngaarden

Oogst en open dagen in de Nederlandse wijngaarden

De eerste oogst is gisteren binnengehaald bij Wijngaard de Amsteltuin! De Solaris-druiven werden geplukt, gesorteerd om vervolgens ontsteeld te worden. Een flinke klus dat door vele enthousiaste wijnliefhebbers werd gedaan. Na afloop werd de oogst gevierd met de bekroonde wijnen van 2018. De andere velden worden in de loop van de komende weken geplukt.

Open dagen bij de Nederlandse wijngaarden

Tijdens de maand september wordt er niet alleen geoogst in de Nederlandse wijngaarden maar zijn er ook open dagen. Zo ook bij de Amsteltuin in Amstelveen onder de rook van Amsterdam. Aanstaande zondag 22 september tussen 12 en 6 uur ben je van harte welkom. Zij zijn niet de enige die open zijn dit weekend en een handig overzicht per provincie vind je hier.

Amsterdam Wine Festival met wijnen uit het Noordelijk Halfrond

Een weekend later, van 27 t/m 29 september, vindt het Amsterdam Wine Festival plaats in de Westergasfabriek. Het grootste wijnfeest van de hoofdstad heeft als thema het Noordelijk Halfrond en viert de oogsten van Noord-Amerikaanse en Europese wijnmakers.

Voor het eerst zijn er ook Nederlandse wijngaarden aanwezig! Samensteller van deze Nederlandse bar is wijnexpert Lidy van Kleef: “Wijnbouw is hot in Nederland, het is één van de positieve effecten van klimaatverandering. We hebben een aantal goede wijnjaren achter de rug en er is veel geïnvesteerd in kennis en innovatie in onze wijnbouw. Nederlandse wijnen zijn ontzettend goed geworden en winnen aan bekendheid. Ook op de wijnkaarten van sterrenrestaurants ontbreken Nederlandse wijnen niet. Daarom is het zo leuk dat je tijdens het Amsterdam Wine Festival de beste wijnen van eigen bodem kan proeven, waaronder een aantal prijswinnaars. De wijnen onderscheiden zich door het eigen karakter, onder andere gevormd door de maaskiezel en de mergelgronden van het zuiden.”

De jaargangen 2017 en 2018 van geselecteerde wijnhuizen worden in Amsterdam gepresenteerd, met keuze in mousserend, wit, rosé en rood.