cite des climats vins Bourgogne
Frankrijk
Frankrijk
05/23/2023

Cité des Climats & Vins de Bourgogne

05/23/2023

Cité du Vin is het bekende wijnmuseum in de wijnstad Bordeaux maar vanaf dit voorjaar kan je ook naar de Bourgogne! Hier is er geen 1 maar zelfs 3 en hoe kan het ook anders met een andere naam want je bent wel in de Bourgogne! 

Cité des Climats & Vins in Mâcon en in Chablis zijn in mei geopend en volgende maand kan je ook het Cité in Beaune bezoeken. 

Het weekend van 17 juni is het feestelijk openingsweekend van alle drie met tal van activiteiten zoals proeverijen, themarondleidingen en nog veel meer.

Architectuur van de drie

De architectuur verwijst naar de bodemkenmerken en de ligging van de drie betreffende wijngebieden. Ze zijn dan ook ook zeer verschillend. In Chablis was het doel om verleden, heden en toekomst samen te brengen. Zo werd het 12e eeuwse pand van de Cellier du Petit Pontigny uitgebreid met een modern bijgebouw. 

Het ontwerp van het Cité in Beaune is geïnspireerd op een  wijnstok die zich rond de bedrading kronkelt. Het pand van 21 meter hoog kijkt vanaf het panoramische terras uit over de wijngaarden. De beweging van de kronkel verwijst ook naar de cyclus van de jaargetijden in de wijngaard. Bij de bouw is rekening gehouden met het milieu, door gebruik te maken van degelijke materialen van biologische herkomst en de productie van duurzame energie. 

In Mâcon is de Cité gevestigd in het huidige Maison des Vins, een echte eyecatcher. Het totempand van 17 meter hoog, geïnspireerd op de houten schroef van een wijnpers, valt meteen op en biedt een uniek uitzicht over zowel de Saône als een deel van de stad.     

Drie aansluitende bezoekersparcoursen belichten de kenmerken van elk wijngebied en promoten zowel de wijnen als de Bourgognestreek: de wijnbouw, de vinificatie, de lappendeken van wijngaarden, de druivensoorten. Bij elk parcours draait het om de “climats” van de Bourgognestreek, de basis van de Bourgondische wijnbouw.

In de Bourgognestreek is een “climat” een traditioneel wijnperceel met specifieke kenmerken wat betreft geologie, weersomstandigheden en oriëntatie. De wijnpercelen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De parcoursen bevatten elk een proeverij met uitleg, zodat je alles te weten komt over de wijnstreek! Er zijn ook workshops en een kinderprogramma.

Naar een van deze wijnmusea? Bekijk de pagina Wijnreizen naar de Bourgogne!