Blog
Blog
09/21/2018

De oogst wordt gevierd!

09/21/2018

Om de oogst te vieren, zijn er vrijwel overal in de wijndorpen wijnfeesten. Van kleinschalig tot groots met duizenden bezoekers. Met markten, muziek, optredens van folkloregroepen en uiteraard wijnproeverijen!

Traditioneel wordt tijdens de wijnfeesten de nieuwe wijn gedronken. Deze jonge wijn is nog niet geheel gefermenteerd en heeft een laag alcoholpercentage. In Duitsland wordt deze Federweißer gedronken bij een Zwiebelkuchen en in Tsjechië heet deze nieuwe wijn Burčák.

Een paar dagen naar een wijnregio en een wijnfeest bezoeken? In het Duitse Ahrdal is tijdens het laatste weekend van september het Winzerfest in Dernau; 4 dagen feest met op zondag de Winzerfestzug met 60 feestwagens. In Altenahr, waar de Rotweinwanderweg start, zijn er Weinfest-weekenden tijdens het laatste weekend van september en alle weekenden van oktober. Ook in Mayschoss is het elk weekend in oktober feest!

Een minder bekende wijnregio is Zuid-Moravië. In deze regio wordt 96% van de Tsjechische wijn geproduceerd en omdat de Tsjechen deze voor het grootste deel zelf drinken, kom je Tsjechische wijn vrijwel niet tegen bij ons in de slijterijen en restaurants. Je moet dus naar deze regio om de Tsjechische wijnen te drinken!

In bijna elke plaats is er wel een wijnfestival en deze zijn vooral bedoeld voor de omwonenden om hun voorraad wijn bij te vullen en de wijnoogst te vieren. Er worden traditionele lekkernijen gegeten zoals Moravische worsten en volksdansen opgevoerd in klederdracht. Een aantal wijnfeesten is al geweest maar in het weekend van 5/6 oktober is er een groots wijnfeest in Valtice. Bezoek dan ook het Nationaal Wijncentrum met de beste 100 Tsjechische wijnen! Na zdravi!