Blog
Blog
08/09/2018

Kilometers wijn onder de grond

08/09/2018

Wijnfles na wijnfles, wijnvat na wijnvat en dat 55 kilometer lang. Meer dan 1,5 miljoen wijnflessen zijn opgeslagen in deze bijzondere wijnkelders in Moldavië. Het gangenstelsel is in totaal 200 kilometer lang en het moet enorm indrukwekkend zijn als je langs de grootste wijncollectie ter wereld rijdt.

Deze Golden Collection van  Milestii Mici wordt in ondergrondse keldertunnels bewaard met een constante temperatuur van 12 – 14°C en luchtvochtigheid van 85-95%. Perfecte omstandigheden om wijnen uit het hele land en van alle jaren op te slaan voor rijping.

Deze wijnkelder is niet de enige ondergrondse wijnkelder in Moldavië. De op een na grootste wijnkelder is de wijnkelder van Cricova met een wijnvoorraad van circa 1,25 miljoen flessen waarvan de oudste wijn dateert uit 1902. Dit kelderlabyrinth is 120 kilometer lang en bestaat sinds de 15e eeuw, toen kalksteen werd uitgegraven om te helpen bij het bouwen van Chişinău. De helft van de wegen wordt gebruikt voor wijnopslag en is daarmee de langste wijnkelder ter wereld. De legende gaat dat in 1966 kosmonaut Yuri Gagarin verdwaalde in deze kelders; pas na twee dagen dook hij weer op.

Moldavië ligt op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne en heeft een ideaal klimaat voor het verbouwen van druiven. Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Feteasca, Dnestrovskoe, Milestskoe, Codru, Trandafirul Moldovei, Auriu, Cahor-Ciumai, Marsala, Utreneaia Rosa, Nejnosti en nog veel meer. Het land heeft een lange wijnbouwtraditie en de wijnen worden geproduceerd volgens oude Moldavische tradities.

Dit bijzondere wijnland bezoeken? In mei 2019 is er een wijngroepsreis naar dit land!